aprilie 28, 2024
Anvelope De iarnaAnvelope iarna / vara / toate sezoaneleBază de cunoștințe

Înlocuirea anvelopelor de iarnă: când se folosesc anvelopele de iarnă?

Odată cu venirea vremii reci, pentru mulți se pune întrebarea: când să montăm anvelopele de iarnă? În România, legea impune folosirea anvelopelor de iarnă, dar rămâne la latitudinea șoferului să decidă când să schimbe anvelopele. În rezumatul nostru, vă prezentăm de ce merită să conduceți cu anvelope de iarnă în lunile geroase și ce poate ajuta regula 7°C, răspândită în opinia publică, să determinați când să o înlocuiți. De asemenea, explicăm în ce condiții/perioade anvelopele de iarnă sunt obligatorii în țările vecine.

De ce ar trebui să folosești anvelope de iarnă în lunile reci?

1. Își păstrează elasticitatea inclusiv în contact cu calea de rulare cu temperatură redusă.

Mulțumită compoziției, aceasta își poate menține elasticitatea chiar și în sezonul geros de iarnă. Datorită în principal conținutului său ridicat de silica, anvelopa rămâne suficient de flexibilă chiar și în cele mai reci luni ale anului.

2. Oferă o aderență mai bună

Pe banda de rulare a anvelopelor de iarnă, ”crampoanele” sunt brăzdate prin lamele, care măresc aderența și tracțiunea pe drumurile umede sau înzăpezite. Modelul anvelopelor de vara nu este segmentat si acestea nu au lamele.  Schimburile frecvente între vară-iarnă pot fi eliminate utilizând anvelope de patru anotimpuri(allseason).    

3. Eficientă reflectată inclusiv în consumul de combustibil.

Creșterea eficienței utilizării combustibilului este importantă nu numai din motive de mediu, ci și din motive financiare. Utilizarea cu câteva procente mai eficientă poate duce la economii semnificative în timp. Este un fapt binecunoscut că presiunea în anvelope afectează semnificativ consumul de combustibil. Cu toate acestea, este mai puțin cunoscut faptul că folosirea anvelopelor potrivite pentru sezon vă poate ajuta și să economisiți bani.

4. Siguranță

Anvelopa, care este optimizată pentru condițiile de rulaj pe timp de iarnă, crește semnificativ tracțiunea chiar și pe suprafețele de drum acoperite cu gheață și zăpadă. Numeroase teste independente arată că anvelopele de iarnă oferă performanțe mărite și reduc riscul producerii accidentelor.

Majoritatea șoferilor decid să folosească anvelopele de iarnă pe baza regulii de 7°C. Ce înseamnă mai exact asta? Vă vom arăta!

Regula 7°C: În lunile în care temperatura medie este constant sub 7°C, merită să folosiți anvelope de iarnă. La noi, se recomandă trecerea la un set de anvelope de iarnă la sfârșitul toamnei și lunile de iarnă, deoarece temperatura suprafețelor drumului scade sub 7°C în acest moment.

Legislația anvelopelor de iarnă

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie în România când condițiile de drum o impun: drumuri acoperite cu gheată, zăpadă.

Prin definiție, o anvelopă de iarnă este o anvelopă al cărei 

a) amestec de materiale, modelul benzii de rulare și structură au fost selectate pentru condițiile meteorologice de iarnă și condițiile de drum în timpul producției, pentru a avea o aderență sporită în timpul utilizării prevăzute. la temperaturi scăzute, 

b) marcată de producătorul său ca anvelopă de iarnă cu unul dintre următoarele marcaje pe flanc: „M+S”, „M&S”, „MS”,  „Winter”, „Winter Use” inscripție, figura „Fulg de zăpadă”, figura „Vârf de munte” cu trei capete și 

c) înălțimea modelului (adâncimea nervurilor) depășește 4 mm.”

Când sunt obligatorii anvelopele de iarnă în alte țări?

Înainte de o excursie la schi, merită să vă puneți întrebarea: sunt, și dacă da, de la ce dată sau în ce condiții obligatorii anvelopele de iarnă în țara de destinație sau cele de tranzit? Am rezumat cele mai importante date.

  • Austria: Toate mașinile sunt obligate să folosească anvelope cu o adâncime a benzii de rulare mai mare de 4 milimetri și/sau lanțuri de zăpadă între 1 noiembrie și 15 aprilie.
  • Republica Cehă: Utilizarea anvelopelor de iarnă nu este obligatorie.
  • Germania: Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie pe drumurile înzăpezite și înghețate.
  • Italia: Utilizarea anvelopelor de iarnă este opțională.
  • Ungaria: Anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii pe drumurile înzăpezite și înghețate, dar sunt recomandate
  • Serbia: Este obligatoriu să folosiți anvelope potrivite pentru sezon pe tot parcursul iernii.
  • Slovacia: Utilizarea anvelopelor de iarnă este opțională.
  • Slovenia: Anvelopele de iarnă sunt obligatorii între 15 noiembrie și 15 martie.
  • Elveția: Utilizarea anvelopelor de iarnă este opțională.

Discalimer: lista de mai sus este orientativă și reflectă informațiile disponibile în momentul redactării acestui articol, legislația locală putând fi modificată în orice moment. Așadar, pentru a evita surprizele neplăcute, informează-te cu privire la reglementările în vigoare în țările în cauză înainte de fiecare călătorie!

Alegeți din gama noastră de anvelope de iarnă!