Ce înseamnă omologarea anvelopelor?
Similar cu vulcanizarea , omologarea este unul dintre termenii tehnici mai puțin cunoscuți, chiar și printre șoferii experimentați. Merită să cunoaștem semnificația acestui termen, deoarece poate influența preferințele de cumpărare a anvelopelor. Prin omologarea cauciucului înțelegem când anvelopa este adaptată nevoilor unice ale unui anumit tip sau model de autoturism. Care sunt principalele diferențe dintre o anvelopă convențională și cea omologata? Cum poate fi recunoscută anvelopa specială? De unde se poate achiziționa? În articolul nostru, vă prezentăm cele mai importante informații și răspundem la întrebările frecvente!
Semnificatia omologarii anvelopelor
Termenul grecesc omologare înseamnă aprobare de către o autoritate oficială. Într-un sens mai larg, termenul poate fi aprobarea unei instanțe, agenție guvernamentală, organism științific sau profesional, care este de obicei emisă în cazul respectării unui standard strict și obiectiv. Ce înseamnă termenul în contextul anvelopelor? Vă vom arăta!
Semnificația omologării anvelopei: Prin omologarea cauciucului înțelegem atunci când producătorul produce o anvelopă adaptată caracteristicilor specifice unui tip de autoturism sau model. Aceste anvelope oferă un control mai precis, o siguranță mai mare și o experiență de condus mai bună. Vehiculele noi au de obicei anvelope omologate ca dotare standard.
Un alt domeniu în care termenul apare este cel al sporturilor cu motor. În cele mai multe dintre acestea, vehiculul trebuie să aibă o anvelopă omologata, aprobată de organismul care supraveghează competiția pentru a putea concura într-o anumită ligă. Nerespectarea acestui lucru poate duce la descalificare.
Ce proprietăți pot fi afectate de omologarea anvelopelor?
Producția de anvelope este un proces lung și complex, al cărui prim pas este întotdeauna cercetarea și dezvoltarea. Într-o fază care poate dura până la câțiva ani, sunt examinate proprietățile tehnice ale prototipurilor, precum rata de uzură, elasticitatea, nivelul de zgomot și distanța de frânare. Scopul este de a obține cea mai bună performanță posibilă și cel mai înalt nivel de securitate. Cu toate acestea, în cazul anvelopelor tradiționale, produsele nu sunt optimizate pentru un singur model. Rezultatul omologării anvelopei este un produs care se potrivește mai bine modelului în cauză. Am adunat cele mai importante diferențe dintre anvelopele tradiționale și cele omologate!
1. Experiență de conducere
Deoarece anvelopele omologate sunt optimizate pentru un anumit tip de autoturism sau model, acestea pot oferi o experiență al condusului mai bună. Dacă iei în considerare conducerea nu doar un mod de transport, ci o adevărată pasiune, s-ar putea să merite să cumperi anvelope omologate!
2. Indicele de viteză (SI, indicele de viteză)
Indicele de viteză este o literă marcată pe peretele lateral al anvelopei care indică viteza maximă admisă. În timpul omologării anvelopei, această valoare este întotdeauna ajustată la performanța vehiculului dat.
3. Index de încărcare (LI, indice de încărcare)
arată capacitatea maximă de încărcare a anvelopei. În fiecare caz, se înțelege pe anvelopă, deci pentru a calcula capacitatea totală de încărcare a mașinii, este necesară următoarea operațiune:
Indice de sarcină * Număr de anvelope = Capacitate totală de încărcare
Când folosim o anvelopă omologata, putem fi siguri că valoarea LI corespunde greutății vehiculului dat.
4. Profilul
Profilul anvelopelor poate afecta performanța, consumul de combustibil și siguranța . Este extrem de important să ținem cont nu doar de aspectele estetice, ci și de funcționalitate. În timpul omologării cauciucului, profilul este ajustat la caracteristicile specifice ale modelului.
Marcaje comune de omologare a anvelopelor
Cu ajutorul marcajelor anvelopelor , cele mai importante caracteristici tehnice ale unei anvelope pot fi citite în câteva secunde. Omologarea este de obicei indicată printr-un cod special de litere. Le-am adunat pe cele mai comune!
Marcaje comune de omologare a anvelopelor:
- *: omologare pentru BMW
- A0: omologare pentru Audi
- A: omologare pentru Toyota
- C1: omologare pentru Chrysler
- J: omologare pentru Jaguar
- K1: omologare pentru Ferrari
- M0: omologare pentru Mercedes-Benz
- N0: omologare pentru Porsche