Înlocuirea lichidului de răcire: ghid practic
Motoarele cu ardere internă în patru timpi utilizează de regulă răcire cu lichid pentru a menține temperatura corectă de funcționare. Lichidul de răcire, cunoscut și sub denumirea de antigel, ajută la disiparea căldurii motorului și protejează componentele împotriva daunelor cauzate de supraîncălzire. Ce lichid de răcire ar trebui să folosesc? Când este timpul pentru un schimb? Este posibilă complegtarea lichidului de răcire? Citiți articolul nostru și cunoașteți cele mai importante informații despre înlocuire, completare și tipurile de lichid de răcire.
Care este rolul lichidului de răcire?
În camera de ardere al propulsorului gazele arse pot atinge temperaturi de până la 1000 °C. Pentru a proteja motorul și sistemele conexe împotriva daunelor cauzate de supraîncălzire, este esențială o soluție de răcire. În timp ce răcirea cu aer este suficientă pentru motoarele cu ardere internă în doi timpi cu putere redusă, răcirea cu lichid este utilizată pentru o putere mai mare. Lichidul de răcire este o substanță specială care ajută la menținerea temperaturii motorului în intervalul acceptabil, reduce coroziunea circuitului de răcire și protejează piesele sensibile de posibilele deteriorări datorate schimbărilor bruște de temperatură.
Compoziția lichidului de răcire antigel
Compoziția lichidului de răcire antigel poate varia în funcție de tip. Următoarele sunt cele mai populare tipuri de lichid de răcire:
- Lichid de răcire anorganic: Lichidul de răcire anorganic este realizat conform unui proces mai puțin modern, astfel încât perioada de înlocuire este mai scurtă și capacitatea sa de disipare a căldurii este mai mică. De regulă, conține acid anorganic, fosfat, silicat. Poate deteriora piesele din aluminiu, deci este necesară o atenție suplimentară atunci când o utilizați. Înainte de a cumpăra, asigurați-vă că lichidul de răcire anorganic este compatibil cu mașina dvs.
- Lichid de răcire organic: Lichidul de răcire organic este un lichid de răcire modern cu un preț mai mare. Are o perioadă de înlocuire semnificativ mai lungă și proprietăți mai bune de disipare a căldurii. Aceste preparate conțin acizi organici, cum ar fi propilen glicolul.
- Lichid de răcire hibrid: Un amestec de materiale organice și anorganice care poate fi utilizat cu componente din aluminiu.
De ce este important ca lichidul de răcire să fie antigel?
Volumul apei crește atunci când îngheață. Dacă lichidul de răcire nu conține aditivi speciali anti-îngheț, acesta poate deteriora motorul. Pentru a preveni înghețul, utilizați întotdeauna lichid de răcire antigel.
Sfat suplimentar: Lichidele de răcire vândute în statele membre ale UE sunt garantate să funcționeze la temperaturi de până la -35 ° C. Cu toate acestea, dacă conduceți în condiții meteorologice extreme, poate doriți să alegeți un produs cu rezistență mai mare la îngheț.
Care este culoarea lichidului de răcire antigel?
Culoarea lichidului de răcire antigel poate fi: albastru deschis, violet, roz sau galben. Care este semnificația culorii? Nu prea mare, deoarece compatibilitatea lichidului de răcire nu este determinată de culoare.
În loc de culoare, bazați-vă pe sistemul conceput pentru clasificarea lichidelor de răcire antigel, care distinge următoarele tipuri:
- G11: Utilizare propusă pentru vehiculele fabricate înainte de 1996
- G12: Recomandat pentru vehiculele fabricate după 1996.
- G12++: Recomandat pentru vehiculele fabricate după 2006.
- G13: Potrivit pentru autovehiculele fabricate după 2008.
Este important să utilizați lichidul de răcire specificat de producător în manual. În nici un caz nu trebuie să alegeți un lichid de răcire incompatibil, deoarece poate provoca daune semnificative motorului. În plus, este important să nu amestecați lichid de răcire incompatibil cu lichidul prescris.
Când trebuie înlocuit lichidul de răcire?
La fel ca uleiul de motor, lichidul de răcire antigel trebuie înlocuit cu o anumită frecvență. Ca urmare a utilizării, produsele de descompunere apar în lichid, ceea ce, la rândul său, poate reduce capacitatea de a disipa căldura. Dar când este timpul să înlocuiți lichidul de răcire antigel? Răspunsul variază semnificativ de la model la model. În cazul antigelului anorganic, timpul de înlocuire vine după aproximativ 2 ani sau 50,000 kilometri, în timp ce în cazul lichidului de răcire organic sau hibrid, poate crește la 4 ani sau 250.000 de kilometri. Urmați întotdeauna instrucțiunile producătorului din manualul tehnic pentru a determina perioada de înlocuire.
Este posibil să înlocuiți și să completați lichidul de răcire antigel chiar și acasă?
Înlocuirea și completarea lichidului de răcire este o sarcină relativ simplă, cu toate acestea, se poate greșii cu efecte grave. Printre cele mai frecvente greșeli se numără:
- Incompatibilitate, utilizarea unui antigel de altă clasă,
- Ignorarea unor defecțiuni tehnice,
- Prea mult sau prea puțin lichid de răcire.
Se recomandă încredințarea înlocuirii lichidului de răcire antigel profesioniștilor.