aprilie 28, 2024
Bază de cunoștințe

Durata de viață a anvelopei auto: ce perioadă poate fi folosită o anvelopă auto?

Durata de viață a anvelopelor auto depinde de calitatea anvelopelor, de stilul de condus și de suprafața de rulare folosită. De unde știi când este timpul să schimbi o anvelopă? Ce înseamnă un număr DOT? Care este adâncimea minimă a profilului impusă de lege? În articolul nostru, puteți găsi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre durata de viață a anvelopelor!

Durata de viață a anvelopei auto: cât timp poate fi folosită anvelopă?

Viteza de uzură a anvelopelor poate varia semnificativ. Este influențată atât de calitatea produsului cât și de stilul de pilotaj și condițiile utilizării. Factori care afectează durata de viață a anvelopelor auto:

  • Data fabricației:  o recomandare generală ca anvelopele mai vechi de 10 ani să nu fie utilizate. Chiar și în condiții de depozitare adecvate, anvelopele se deteriorează în timp. Pentru a determina vârsta anvelopei, puteți verifica numărul DOT inscripționat pe ele.
  • Calitatea anvelopelor: compoziția și tehnologia de fabricație pot afecta semnificativ rulajul maxim ce poate fi atins.
  • Distanța parcursă:  uzura benzii de rulare crește funcție de distanța parcursă.  Anvelopele care sunt folosite mai mult au o viață măsurată în timp mai scurtă.
  • Condițiile de utilizare: stilul de condus influențează semnificativ uzura anvelopelor. O viteză medie mai mare, frânări frecvente și vehemente, accelerări puternice și alte forme de utilizare tipice unui stil de condus sportiv accentuează uzura.
  • Calitatea căii de rulare și temperaturile extreme:  calitatea căii de rulare și clima cu fluctuații mari ale temperaturii reduc durata de viață al anvelopelor.

Durata de viață a anvelopelor: care sunt cei mai importanți factori?

O serie de factori afectează durata de viață a unei anvelope. Puteți face multe pentru a evita uzura prematură. Am adunat mai jos cele mai utile sfaturi.

  • Depozitarea anvelopelor. Depozitarea are un impact semnificativ asupra duratei de viață. Depozitarea necorespunzătoare este un inamic important al duratei de viață.
  • Presiunea corespunzătoare. Potrivit unui sondaj internațional, 71% dintre șoferi circulă cu anvelope cu presiune necorespunzătoare pe cel puțin o roată. Presiunea prea scăzută pe lângă creșterea consumului de combustibil crește și uzura. Verificați frecvent presiunea în anvelope!!
  • Solicitați ajutorul unui profesionist pentru a verifica starea anvelopelor cel puțin o dată pe an!
  • Utilizați anvelope sezoniere pentru a reduce uzura anvelopelor.
durata de viață a anvelopelor auto

De unde știi când este timpul să-ți schimbi anvelopele?

Cel mai bun indicator al necesității schimbării anvelopelor este adâncimea profilului. Conform reglementărilor legale, adâncimea minimă a profilului anvelopelor pentru autoturisme este de 1,6 milimetri.

Potrivit experților noștri, nu merită să așteptați limita de uzură specificată de lege. O adâncime mai mică a profilului anvelopei duce la distanțe de frânare mărite și aderență scăzută. Vă recomandăm să înlocuiți anvelopele când adâncimea profilului scade sub 3 mm!

Întrebări frecvente despre durata de viață a anvelopelor auto

Numărul DOT al anvelopei: ce înseamnă numărul DOT?

Auzim tot timpul de ea, dar ce înseamnă exact numărul DOT? Numărul DOT al anvelopei este un cod format din patru cifre inscripționat pe anvelopă care indică data de producție. Interpretarea numărului DOT este simplă:

  • primele două cifre înseamnă săptămâna de producție,
  • ultimele două cifre reprezintă anul de fabricație.
  • De exemplu, numărul DOT 0122 înseamnă că anvelopa a fost fabricată în prima săptămână a anului 2022.

Care este durata de viață a anvelopelor auto măsurată în ani?

Este dificil de determinat durata de viață a anvelopelor auto în ani, deoarece rata de uzură este influențată de mulți factori, ca numărul de kilometri parcurși, stilul de condus sau condițiile de depozitare. Ca o recomandare generală, anvelopele mai vechi de 10 ani trebuie înlocuite indiferent de starea lor.

Durata de viață a anvelopelor auto achiziționate SH este mai scurtă?

Durata de viață a anvelopelor SH este mai mică? Afirmativ da! Dacă vă gândiți să achiziționați un set de anvelope uzate, este important să aveți expertiza potrivită. În timp ce în cazul în care achiziționați anvelope noi puteți fi sigur că produsul pe care îl cumpărați este în stare perfectă, cumpărarea de anvelope uzate implică mai multe riscuri. Dacă nu aveți expertiza corespunzătoare, alegeți anvelopele noi.

Durata de viață a anvelopei: cum poate fi redusă uzura anvelopelor?

Durata de viață a anvelopei poate fi prelungită prin întreținere și utilizare corespunzătoare. Mai jos am adunat câteva sfaturi care pot ajuta la creșterea duratei de utilizare.

  • Verificați frecvent presiunea în anvelope! Dacă este necesar, corectați presiunea prea mare sau prea joasă! Această operațiune simplă reduce consumul și crește durata de viață a anvelopei!
  • Folosiți seturi de cauciuc potrivite sezonului! Compoziția materială a anvelopelor de vară și de iarnă diferă semnificativ și asigură uzuri reduse!
  • Solicitați ajutorul unui specialist pentru a vă verifica în fiecare an starea anvelopelor!

Durata de viață a anvelopei în km?

Durata de viață a anvelopei poate fi determinată și în km. Mulți factori pot influența ce anvelopă este capabilă să parcurgă cea mai mare distanță în aceleași condiții. Aceasta poate fi compoziția materialului sau tehnologia de producție. Dacă sunteți interesat de performanța maximă de conducere a anvelopelor, vă recomandăm să căutați teste independente și de încredere.

Câți ani pot folosii o anvelopă de iarnă?

Anvelopele de iarnă oferă o tracțiune mai mare pe suprafețe de drum alunecoase, înzăpezite și înghețate. Compoziția și profilul permit înaintarea și oprirea în siguranță în lunile de iarnă. Durata de viață a unei anvelope de iarnă este de 40-50.000 de kilometri, adică aproximativ 5 ierni calculate cu un rulaj mediu.

Care este durata de viață a anvelopelor de 4 sezoane?

Durata de viață a anvelopelor de 4 sezoane este de obicei de 40-50.000 de kilometri. Acumulând distanțe tot anul, fără pauzele de extrasezon, se vor uza mai repede decât două seturi de anvelopele cu profil de sezon.

Achiziționează anvelope de la cea mai sigură sursă de aprovizionare, în cel mai simplu mod posibil: anvelonet.ro magazinul tău online pentru anvelope!