aprilie 25, 2024
Bază de cunoștințeService

Ce anvelope pot fi montate pe jante?

Ce anvelope pot fi folosite pe jante? Cum să alegi dimensiunea potrivită a anvelopei? Ne putem abate de la instrucțiunile din fabrică atunci când alegem dimensiunea anvelopei? În articolul nostru, răspundem la cele mai frecvente întrebări pe această temă! Aflați totul despre relația dintre dimensiunea anvelopei și a jantei!

Ce anvelope ai nevoie pentru ce jante?

Atunci când cumpărați anvelope, se pune întrebarea pentru mulți oameni: ce fel de anvelopă este necesar pentru ce jantă? Când cumpărați, este foarte important să vă asigurați că dimensiunea este corectă, deoarece dimensiunea jantei și a anvelopei afectează siguranța traficului și confortul condusului. Cea mai importantă regulă este că diametrul jantei și anvelopei nu trebuie să difere unul de celălalt. Uneori anvelopele pot fi montate pe jante de o dimensiune diferită de instrucțiunile producătorului. Acest lucru este departe de a fi sigur! În toate cazurile, urmați instrucțiunile producătorului pentru a conduce în siguranță.

Regula de aur: diametrul discului roții și al anvelopei nu trebuie să difere unul de celălalt. Ambele valori sunt incluse în marcajele anvelopei și ale jantei. Acest lucru trebuie verificat înainte de cumpărare.

 

Semnificatia dimensiunii anvelopei

Dimensiunea anvelopei înseamnă întinderea fizică a anvelopei, adică lățimea benzii de rulare, raportul profilului și diametrul jantei. Cum pot fi cunoscute aceste date? Răspunsul este simplu: de la marcajele anvelopelor.

Privind peretele lateral al anvelopelor, puteți vedea o linie lungă de cod formată din cifre și litere. Notația, care este greu de interpretat la început, poate deveni o adevărată mină de informații în câteva secunde. Prin interpretarea marcajelor anvelopei, dimensiunea anvelopei poate fi determinată în câteva secunde. Oferim ceva ajutor pentru aceasta cu exemplele de mai jos.

Marcarea dimensiunii anvelopelor

Exemplu: 225 /45 R 17 94V

Denumirea dimensiunii anvelopei este primul membru evidențiat cu caractere aldine. Acest număr este dimensiunea benzii de rulare în milimetri. Deci banda de rulare a anvelopei din exemplu are 22,5 centimetri lățime. 

Raportul profilului

Exemplu: 225/ 45 R 17 94V

Următorul membru este raportul profilului, adică valoarea procentuală, care indică înălțimea peretelui lateral al anvelopei în milimetri în raport cu banda de rulare. Pe baza valorii 45 din exemplu: 45% * 225 = 101,25. În consecință, înălțimea peretelui lateral al anvelopei este de 101,25 milimetri.

Structura anvelopei

Exemplu: 225/45 R 17 94V

Următorul element din serie reprezintă structura anvelopei. În cazul anvelopelor moderne, litera R (radială) este de obicei vizibilă pe flanc. Tipul de anvelopă radială și-a primit numele de la faptul că straturile de țesătură care întăresc structura sunt situate în direcția radială în raport cu axa de rotație. D (diagonala) este vizibil pe anvelopele mai vechi. În cazul acestor anvelope, straturile de țesătură care întăresc structura sunt dispuse in diagonela în raport cu axa de rotație.

Diametrul jantei roții

Exemplu: 225/45 R 17 94V

Următoarea desemnare importantă a dimensiunii anvelopei este diametrul jantei. Indicația numerică, exprimată în inci, arată ce diametru se potrivește anvelopei. Pentru a interpreta datele, este important de știut că 1 col = 2,54 centimetri. În exemplul de mai sus, diametrul jantei este de 17 * 2,54 = 43,18 centimetri. Deci, pe baza marcajului din cauciuc, se poate determina că anvelopa se potrivește cu janta cu un diametru de 43,18 centimetri.

Indicele de greutate și viteză

Exemplu: 225/45 R 17 94V

În cele din urmă, indicele de greutate și viteză se află la capătul liniei. Cifrele indică capacitatea maximă de încărcare per anvelopă iar litera indică viteza maximă admisă. Ce înseamnă valoarea din exemplu?

  • Cifra 94 înseamnă că o anvelopă poate transporta o sarcină maximă de 670 de kilograme.
  • Marcajul V înseamnă că viteza maximă a anvelopei este de 240 de kilometri pe oră.

Dimensiunea jantei

Similar cu marcajele anvelopelor prezentate mai sus, există și o linie informativă de cod pe janta roții. Dimensiunile jantelor pot fi identificate cu ușurință prin interpretarea marcajelor . Vă arătăm cele mai importante lucruri de știut!

Cercul de distribuție

Exemplu: 5 ½ J x 15 H2 ET37, 5×100

Pe baza cercului de distribuție (PCD), se pot determina două lucruri despre jantă din exemplu:

  • numărul de șuruburi este 5,
  • diametrul cercului de divizare este de 100 de milimetri.

Decalaj planul mediu

Exemplu: 5 ½ J x 15 H2 ET37 , 5×100

Următorul element este decalajul planului mediu, cunoscut și sub numele de adâncimea indentării sau numărul ET . Afișează distanța dintre linia centrală a jantei și planul de reazem al butucului roții, exprimată în milimetri. Facem distincție între numere ET negative, zero și pozitive. În cazul exemplului, se poate afirma că suprafața portantă este mai aproape de exteriorul vehiculului în comparație cu linia centrală a jantei.

Profilul jantei

Exemplu: 5 ½ J x 15 H2 ET37, 5×100

Următorul element al liniei de cod este profilul plăcii (profilul balamalei). Designul jantei poate fi recunoscut pe baza marcajului. Cele mai importante denumiri:

  • CH (combination hum): Structură de jantă întărită cu o cocoașă combinată.
  • EH2 (cocoașă extinsă): structură de jantă echipată cu cocoașe întărite.
  • EH2+: Structura jantei echipată cu cocoașe întărite suplimentar.
  • FH (cocoașă plată): structură de jantă întărită cu o cocoașă plată.
  • FH2 (cocoașă dublă plată): Structura jantei întărită cu o cocoașă plată dublă.
  • H (cocoașă): O structură a jantei întărită cu o cocoașă.
  • H2 (cocoașă dublă): Structura jantei întărită cu o cocoașă dublă.

Deci, din codul profilului plăcii H2 din exemplu, vă puteți da seama că profilul curelei este întărit cu o cocoașă dublă.

Diametrul jantei

Exemplu: 5 ½ J x 15 H2 ET37, 5×100

Numărul evidențiat cu aldine este diametrul jantei în inci. În toate cazurile, diametrul jantei și al anvelopei trebuie să fie același. Similar cu exemplul de mai sus, valoarea poate fi calculată în centimetri după cum urmează: 15 * 2,54 = 38,1. Deci, diametrul jantei din exemplu este de 38,1 centimetri.

Înălțimea jantei (înălțimea jantei)

Exemplu: 5 ½ J x 15 H2 ET37, 5×100

Înălțimea jantei (înălțimea jantei) este o indicație extrem de importantă. Ați ales o jantă care nu se potrivește cu instrucțiunile producătorului? Acest lucru poate provoca daune semnificative mașinii dvs. Urmați întotdeauna instrucțiunile producătorului.

Tipuri de înălțime a cornului:

  • R: Folosit pe biciclete, motociclete, stivuitoare și camioane.
  • B: Folosit la autoturisme.
  • D: Folosit la biciclete, motociclete, stivuitoare și camioane.
  • E: Folosit la camioanele grele și medii.
  • F, G și H: Folosit pe vehicule grele.
  • J: Folosit la autoturisme. Cea mai populară denumire de corn de trupă.
  • JJ: Folosit pe vehicule de teren.
  • P, K: Folosit pe mașini de epocă.
  • S, T, V și W: Folosit pe vehicule comerciale.

Lățimea jantei

Exemplu: 5 ½ J x 15 H2 ET37, 5×100

Valoarea de la începutul liniei de cod indică lățimea jantei în inci. Lățimea jantei în centimetri este de 5 ½ * 2,54 = 13,97.

Tabel de dimensiuni anvelope și jante

Deși diametrul jantei și anvelopei nu poate diferi, lățimea lor poate. În prima coloană a tabelului cu dimensiunile anvelopei și jantei, lățimea jantei este afișată în inci, în timp ce a doua coloană arată lățimea anvelopei în milimetri.

Lățimea jantei roții (in)Minim maxim. lățimea anvelopei (milimetri)
5155-185
5.5165-195
6175-205
6.5185-215
7195-225
7.5205-235
8215-245
8.5225-255
9235-265
9.5245-275
10255-285
10.5265-295
11275-305
11.5285-315
12295-325
12.5305-335
ce jante ce cauciucuri

Ce anvelope pot fi folosite pentru ce jante? Luați în considerare aceste alte aspecte!

Articolul nostru a răspuns la întrebarea pe care o au mulți oameni: ce anvelopă poate fi folosită pentru ce jantă? Atunci când cumpărați jante, pot apărea și alte considerații în plus față de potrivirea dimensiunii. Am rezumat cele mai importante aspecte de luat în considerare atunci când alegeți:

  • Nevoi individuale: Crezi că jantele din aliaj sunt necesare sau crezi că jantele metalice sunt suficiente? Conduci sportiv și este important ca spițele fine să mărească răcirea frânelor? Luați în considerare nevoile dvs. individuale atunci când cumpărați!
  • Preț: Puteți alege dintre zeci de producători de jante pe site-ul nostru. Există o abatere semnificativă a prețurilor produselor. Alege janta cu raportul preț-valoare potrivit nevoilor tale!
  • Fiabilitate: Confortul și siguranța condusului sunt influențate semnificativ de calitatea discului de roată. Angajații noștri cu mulți ani de experiență profesională acordă o atenție sporită calității atunci când cumpără produse. Doar jante fiabile pot fi găsite în magazinul nostru online.
  • Feedback-ul clienților: pe lângă articolele și testele profesionale, ar putea fi util să vă familiarizați cu forumurile auto, paginile de produse și alte surse înainte de a face o achiziție.