Cum trebuie să procedezi dacă indicatorul de presiune a anvelopelor este aprinsă?
Când se aprinde martorul de presiune a anvelopelor, înseamnă că sistemul TPMS (sistem de monitorizare a presiunii în anvelope) detectează presiune necorespunzătoare a anvelopelor. Ce măsuri ar trebui să adopt atunci când văd lumina de avertizare pe panoul de instrumente? Este necesar să tragem imediat pe dreapta sau poți continua drumul până la cea mai apropiată benzinărie? În acest articol, vă clarificăm semnificația exactă a semnalului luminos și vă arătăm cum să îl gestionați în siguranță!
Ce este mai exact indicatorul de presiune a anvelopelor?
Începând cu 1 noiembrie 2014, toate autovehiculele aflate în circulație în Uniunea Europeană sunt echipate cu un TPMS (sistem de monitorizare a presiunii în anvelope), care se bazează pe senzori pentru a monitoriza continuu presiunea în anvelope.
Indicatorul de presiune a anvelopelor este o pictogramă galbenă în formă de roată pe tabloul de bord, de obicei cu un semn de exclamație în mijloc. Acesta apare atunci când senzorii sistemului TPMS detectează o presiune scăzută anormală.
Sistemul TPMS direct, cu senzori în fiecare roată, poate detecta o diferență de presiune de chiar 0,1 bar, în timp ce sistemul TPMS indirect care utilizează senzorii ABS a autoturismului va, semnalează diferențe doar dacă acestea depășesc 20%.
(Sursă: goodyear.eu)
Acționați astfel atunci când indicatorul de presiune a anvelopelor este aprins!
Nu vă îngrijorați!
- Nu vă panicați dacă indicatorul luminos de presiune a anvelopelor se aprinde în timp ce conduceți! Dacă direcția nu indică o explozie, nu este nevoie să opriți autoturismul imediat!
- Reduceți treptat viteza de deplasare și conduceți până la cea mai apropiată benzinărie sau service auto.
- Verificați presiunea în anvelope și inspectați starea anvelopelor!
- Reglează presiunea la valorile recomandate de producător (le găsești în manual sau pe eticheta de pe portiera șoferului).
- Dacă martorul rămâne aprins chiar și după resetarea manuală sau prin meniu, apelati la un service auto pentru diagnosticare.
În ce cazuri se aprindere martorul TPMS fals?
Există mai multe motive posibile pentru care martorul de control să lumineze intermitent, cele mai frecvente fiind:
- Conducerea pe autostradă la viteze mari determină încălzirea anvelopelor și creșterea volumului lor, ceea ce poate modifica temporar presiunea.
- Temperaturile scăzute de dimineață poate reduce presiunea anvelopelor.
- Pe lângă o scădere a presiunii, martorul de control poate indica și o defecțiune a senzorului, în unele cazuri clipind rapid în loc să lumineze continuu.
Chiar și în aceste cazuri, verificati si manual presiunea și consultati cu un specialist dacă este necesar.

De ce este important să mențineți o presiune optimă a anvelopelor?
Nu luați în glumă și nu tratați cu ușurință momentul în care se aprinde martorul indicator al presiunii în anvelope, deoarece menținerea presiunii corecte în anvelope este esențială. Iată care sunt principalele beneficii ale unei presiuni optime a anvelopelor.
1. Eficiență a consumului
Conform unui studiu realizat de Federația Internațională a Automobilului, 71% dintre șoferii europeni circulă cu presiune incorectă în anvelope. Pierderile totale de combustibil cauzate de acest lucru se ridică la 2 miliarde de litri anual. Îmbunătățirea acestui aspect poate crește eficiența consumului de combustibil cu până la 5-10% prin menținerea presiunii corecte în anvelope!
2. Protecția mediului
Conform cercetării citate, presiunea insuficientă a anvelopelor generează 4,8 milioane de tone de emisii suplimentare de CO2 pe an în UE. Prin întreținerea anvelopelor și menținerea presiunii la nivelul corect, emisiile de carbon generate de transport pot fi reduse semnificativ.
3. Reducerea uzurii premature
Aproximativ 2 milioane de anvelope se uzează prematur în fiecare an din cauza presiunii scăzute. Respectarea valorilor recomandate prelungește durata de viață a anvelopelor.
4. Siguranță rutieră
Presiunea prea mică sau prea mare crește riscul de explozie a anvelopelor (pană de cauciuc). De aceea, în caz de avertizare TPMS, verificati imediat anvelopele.
5. Economii financiare
Presiunea optimă înseamnă consum mai redus și durată de viață mai lungă a anvelopelor – ceea ce se traduce prin economii semnificative pe termen lung. Păstrarea unei presiuni optime în pneuri nu doar îmbunătățește performanțele autovehiculului, ci contribuie și la siguranța, eficiența și durabilitatea acestuia.
Alegeți din gama noastră de anvelope de vară.