aprilie 26, 2024
Anvelope

Presiunea în anvelope: asa se determină presiunea optimă în anvelope

Care este presiunea optimă în anvelope? Cum se măsoară presiunea în anvelope? Care sunt pericolele presiunii prea mari sau scăzute în anvelope? Citiți articolul nostru care rezumă cele mai importante informații despre presiunea în anvelope și răspundeți la întrebările frecvente.

Cercetări asupra presiunii în anvelope

O serie de cercetări lansate de Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) în 2005 care efectuează măsurători regulate ale presiunii în pneuri în mai multe țări din Uniunea Europeană. Pe baza a peste 38.000 de măsurători, cercetătorii au ajuns la următoarele concluzii:

  • 71% dintre șoferii chestionați folosesc anvelopele cu presiuni diferite fata de cea optima.
  • Presiunea suboptimă a anvelopelor duce la o eficiență mai scăzută a combustibilului. Cercetările arată că mașinile din statele membre UE folosesc 2 miliarde de litri de combustibil pe an din cauza presiunii inadecvate. Aceasta se ridică la aproximativ 2,8 miliarde de euro.
  • Presiunea anvelopelor, alta decât specificațiile din fabrică, crește uzura benzii de rulare. Potrivit cercetărilor, peste 12 milioane de anvelope din UE se uzează prematur în fiecare an din cauza presiunii scăzute a anvelopelor.
  • Presiunea necorespunzătoare în anvelope poate cauza nu numai daune materiale, ci și ecologice. Cele descrise mai sus conduc la emisii de 4,8 milioane kg de CO2 pe an.

Care sunt semnele și pericolele presiunii ridicate și scăzute în anvelope?

După cum arată cercetările citate mai sus, o proporție semnificativă de șoferi conduc cu presiuni diferite în anvelope decât specificațiile din fabrică. Presiunea necorespunzătoare afecteaza uzura anvelopelor. Semne de presiune ridicată și scăzută:

  • Presiunea excesivă în anvelope duce adesea la uzura excesivă a centrului benzii de rulare.
  • Presiunea prea scăzută a anvelopei duce adesea la uzura excesivă a umărului benzii de rulare (două margini).
  • La presiunea optimă a anvelopelor, uzura este uniformă.

Pe lângă testarea modelului de uzură, este important să folosiți un manometru profesional pentru presiunea în anvelope sau TPMS încorporat în mașină . Presiunea necorespunzătoare poate duce la multe pericole. Cele mai semnificative sunt enumerate mai jos:

  • Presiunea necorespunzătoare în anvelope reduce manevrabilitatea.
  • Presiunea prea scăzută sau ridicată în anvelope poate duce la distanțe de frânare semnificativ mai mari.
  • Presiunea excesivă în anvelope poate face ca anvelopa să explodeze în timpul conducerii.
  • Există o creștere semnificativă a riscului de acvaplanare.
  • Poate cauza uzură anormală.
  • Manevrabilitatea mașinii în timpul manevrelor poate fi redusă.
  • Verificați pas cu pas presiunea în anvelope

qVerificarea presiunii în anvelope este o sarcină pe care o puteți îndeplini singur, fără ajutorul unui profesionist. Măsurătorile frecvente vor asigura că anvelopele sunt umflate conform specificațiilor din fabrică. Urmați acești pași simpli pentru a obține o măsurare precisă!

  1. Pas: Obțineți un manometru de presiune în anvelope. Alegeți un produs care are standardele potrivite și care este potrivit pentru măsurarea precisă!
  2. Pas: Măsurarea trebuie efectuată numai pe anvelope reci!
  3. Pas: Scoateți capacul supapei.
  4. Pas: Conectați manometrul la supapă.
  5. Pas: Citiți valoarea presiunii de pe dispozitiv!
  6. Pas: Dacă valoarea este corectă, nu este necesară nicio acțiune suplimentară, dacă este diferită de specificațiile producătorului, utilizați un compresor pentru a modifica valoarea!
Presiunea în anvelope

Întrebări frecvente despre presiunea în anvelope

Ce este un sistem de monitorizare a presiunii în anvelope? Ce este un senzor de presiune în anvelope?

TPMS înseamnă sistem de monitorizare a presiunii în anvelope. Utilizează un senzor de presiune în anvelope pentru a verifica presiunea aerului din interiorul anvelopelor. În engleză se numește sistem de monitorizare a presiunii în pneuri. Din noiembrie 2014, toate mașinile vândute în UE au un sistem TPMS.

Ce este un manometru în anvelope?

Un manometru al presiunii în anvelope, cunoscut și ca un manometru al presiunii în anvelope, este un dispozitiv special care ajută la verificarea nivelului presiunii în anvelope. Dispozitivele sunt de obicei capabile să facă măsurători precise în intervalul de la 0,5 la 7 BAR.

Este sigur să opriți senzorul de presiune în anvelope?

Nu este recomandat să opriți senzorul de presiune în anvelope. Două indicații ale sistemului de monitorizare a presiunii în anvelope pot însemna:

  • presiune inadecvată în anvelope,
  • Eșecul sistemului TPMS.

Când sistemul este oprit, șoferul nu este informat despre nivelul de presiune.

Este posibil să calibrați sistemul de monitorizare a presiunii în pneuri acasă?

Calibrarea sistemului de monitorizare a presiunii în anvelope necesită experiență și experiență, așa că nu recomandăm configurarea sistemului TPMS acasă. Contactați unul dintre atelierele profesionale de reparații unde se vor face setările necesare de către profesioniști calificați.

De ce este aprins indicatorul luminos al presiunii în anvelope?

Este aprins indicatorul de presiune în anvelope? Sistemul TPMS poate indica faptul că un semn de exclamare și o pictogramă de anvelopă sunt iluminate. Sistemul TPMS poate da două tipuri de semnale:

  • Presiunea în anvelope nu este optimă.
  • Sistemul TPMS a eșuat.

Care este presiunea optimă în anvelope pentru o furgonetă?

Presiunea optimă în anvelope este specificată în manualul de service al vehiculului. În toate cazurile, urmați instrucțiunile producătorului pentru determinarea presiunii autoutilitarei.

Este fiabil să verificați presiunea în anvelope la o benzinărie?

Verificarea presiunii la o benzinărie nu este neapărat o idee bună. Deși manometrele sunt de obicei instrumente calibrate, anvelopele cu temperatură joasă sunt necesare pentru măsurarea precisă. Anvelopele încălzite pe drum pot afecta precizia măsurării.

rezumat

Menținerea presiunii corecte este esențială, deoarece poate reduce consumul, amortizarea, încărcarea mediului și distanța de frânare. Este recomandabil să verificați frecvent presiunea în anvelope. Utilizați echipamente speciale de măsurare sau, dacă este necesar, echipamente de măsurare disponibile la benzinării.

Cumpărarea unei anvelope Faceți mai ușor cumpărarea și înlocuirea anvelopelor. Alege magazinul online anvelonet.ro!