aprilie 25, 2024
Bază de cunoștințeService

Înlocuirea frânei: când se recomandă înlocuirea plăcuței și discului de frână?

Discul de frână și plăcuțele de frână sunt piese de uzură care trebuiesc înlocuite periodic. Stilul de condus, calitatea pieselor de frână și obiceiurile de conducere afectează durata de viață a pieselor de frână. Când se recomandă înlocuirea plăcuței de frână și a discului de frână? Ce înseamnă „uzura frânei”? În articolul nostru poți afla semnele clare ale necesității de a schimba frânele și poți obține răspunsuri la întrebările tale cele mai frecvente!

Când este necesară schimbarea frânei?

Durata de viață a componentelor frânei poate fi afectată de o serie de factori. Factorii care au cel mai mare efect asupra deprecierii frânei sunt rezumați mai jos.

  • Stilul de condus: Stilul de condus sportiv duce la o uzura mai mare a frânelor. Vitezele medii mai mari, frânările bruște și depășirile frecvente pot scurta durata de viață a componentelor frânei.
  • Calitatea pieselor de frână: Perioada de înlocuire a pieselor de frână este afectată semnificativ si de calitatea pieselor utilizate.
  • Mediul de conducere: Conduceți regulat pe autostradă? Conduceți des în zone deluroase? Nu numai stilul de condus, ci și mediul de condus pot afecta frecvența schimbărilor frânei.
  • Duritatea plăcuțelor de frână: plăcuțele de frână cu duritate mai mare au un kilometraj mai lung, dar dezavantajul este că durează mai mult să se încălzească. Plăcuțele de frână tari sunt utilizate în mod obișnuit la mașinile de înaltă performanță.
  • Kilometraj maxim: trebuie reținut kilometrajul maxim specificat de producător. Factorii de mai sus pot reduce semnificativ această valoare.

Când se atinge grosimea minimă de uzură specificată de producător, este esențială înlocuirea piesei de frână. Dacă discul de frână este sub grosimea minimă, plăcuța de frână va deveni prea fierbinte din cauza căldurii de frecare. Acest lucru reduce eficiența sistemului de frânare. În caz de uzură neuniformă, poate fi necesară înlocuirea imediată a frânei. În acest caz, unele plăcuțe de frână sau discuri de frână au forțe de frânare diferite din cauza uzurii mai mari. Acest lucru poate fi periculos. Uzura plăcuțelor de frână este indicată de două sisteme independente. În general, indicatorul acustic de uzură va scoate un sunet caracteristic atunci când plăcuța de frână a atins nivelul minim. La mașinile moderne, un indicator digital de uzură a plăcuțelor de frână avertizează, de asemenea, șoferul cu privire la uzura pieselor de frână. În cele mai multe cazuri, plăcuțele de frână se uzează de două ori mai repede decât discurile de frână, așa că trebuie înlocuite mai des.

înlocuirea frânei
Sistem de franare pe roata auto. Disc de frana auto modern cu etrier.

Întrebări frecvente despre schimbarea frânelor

Ce este uleiul de frana?

Uleiul de frână, cunoscut și sub denumirea de lichid de frână, este responsabil pentru transferul presiunii generate în cilindrul principal către cilindrii de frână și etriere. Toate sistemele moderne de frânare hidraulice folosesc lichid de frână. Este important ca, după frânarea de urgență, se pot forma bule în uleiul de frână, ceea ce va reduce eficacitatea frânei.

Datorită naturii higroscopice care leagă apa a lichidului de frână, punctul de fierbere al lichidului de frână de o calitate dată scade în timp. Astfel, se poate forma bule din cauza excesului de căldură în timpul frânării. 

Cât de des este necesară schimbarea uleiului de frână?

Timpul de schimbare a uleiului de frână poate varia în funcție de tipul de mașină, așa că vă recomandăm să urmați întotdeauna instrucțiunile producătorului pentru a determina intervalul de schimbare a uleiului de frână. De obicei, este necesară schimbarea lichidului de frână după 40.000-45.000 de kilometri.

Ce înseamnă slăbiciunea frânei?

Slăbirea înseamnă o pierdere parțială sau completă a forței de frânare. Acest lucru se datorează unei defecțiuni a sistemului de frânare. Acest lucru este cauzat de obicei de faptul că frecarea dintre plăcuța de frână și discul de frână nu exercită suficientă forță de frânare pentru a opri rapid vehiculul.

Ce este „uzura frânei”?

Când se înlocuiesc discul de frână și/sau plăcuța de frână, cele două părți de frână nu se potrivesc perfect. Dacă plăcuța de frână devine foarte fierbinte brusc după instalare, aceasta se poate deforma din cauza căldurii de frecare. Astfel, nu este indicat să conducem după stilul nostru obișnuit de condus imediat după schimbarea frânelor. Când frânele sunt uzate, tot ce trebuie să facem este să evităm decelerațiile inutile în primii 500 de kilometri.

Se poate folosi mașina imediat după schimbarea frânelor?

Da, mașina poate fi folosită imediat după schimbarea frânelor. Cu toate acestea, este recomandabil să folosiți metoda uzurii frânei pentru a preveni deformarea noilor componente ale frânei din cauza șocului termic brusc.

Cumpărarea unei anvelope Faceți mai ușor cumpărarea și înlocuirea anvelopelor. Alege magazinul online anvelonet.ro!