aprilie 25, 2024
Anvelope De iarnaBază de cunoștințeUncategorized

Utilizarea unui lanț de zăpadă pentru condusul în siguranță iarna

Utilizarea unui lanț de zăpadă pentru condusul în siguranță iarna

Un lanț de zăpadă este un echipament special care poate fi atașat unei anvelope. Utilizarea lanțului poate crește aderența mașinii pe suprafețele de drum înghețate și înzăpezite. Acest lucru va reduce riscul de derapare și va face deplasarea de iarnă mai sigura. Utilizarea lui nu este obligatorie, este obligatorie în cateva țări din Europa pe timpul iernii, care sunt prezentate în detaliu . În articolul nostru vă vom arăta sfaturi utile pentru a conduce în siguranță iarna și puteți obține răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre lanțul de zăpadă!

Lanțuri de zăpadă, lamele de zăpadă, șosete de zăpadă: ce ar trebui să aleg pentru conducerea pe timp de iarnă?

Pe lângă lanțul de zăpadă, sunt disponibile și alte echipamente de tracțiune pentru iarnă. Exemple sunt o clemă de zăpadă sau un ciorap de zăpadă. Mai jos este un rezumat al principalelor avantaje și dezavantaje care vă pot ajuta să alegeți echipamentul de iarnă care se potrivește cel mai bine nevoilor dvs.

Lanț de zăpadă

Avantajele utilizării unui lanț de zăpadă:

  • Mărește semnificativ aderența mașinii pe carosabil înghețat și înzăpezit.
  • Reduce riscul de derapaj datorită aderenței mai mari.
  • Este obligatoriu în multe țări, așa că poate fi necesar să-l achiziționați atunci când călătoriți în străinătate.
  • Vă poate ajuta la pornire pe o suprafață alunecoasă, înzăpezită.

Dezavantajele utilizării unui lanț de zăpadă:

  • De și puteți obține lanțuri de zăpadă relativ ieftin, adesea ele se rup rapid. Prețul lanțurilor de zăpadă cu adevărat durabile poate fi de până la cateva sute de lei.
  • Fără o practică adecvată, poate fi dificil să instalați lanțurile de zăpadă.
  • Este interzisă folosirea lanțului de zăpadă dacă nu există un strat continuu de gheață sau zăpadă pe drum.

Clemele de zăpadă

Clemă de zăpadă

Avantajele utilizării unei cleme de zăpadă:

  • Un clema de zăpadă vă poate ajuta la pornirea pe suprafețe înzăpezite și înghețate.
  • Instalarea este rapidă și ușoară.
  • Raport pret/valoare de intrebuintare foarte bună.

Dezavantajele utilizării unei cleme de zăpadă:

  • Nu este potrivit pentru distante mari.
  • Majoritatea clemelor de zăpadă sunt greu de îndepărtat după instalare datorită structurii puternice cu arc.
  • Nu poate înlocui lanțul de zăpadă.

Bulgăre de zăpadă (pătură de zăpadă)

Bulgare de zapada

Beneficiile folosirii paturilor de zăpadă:

  • Un ciorap de zăpadă, cunoscut și sub numele de pătură de zăpadă, este o țesătură puternică care poate fi atașată foarte ușor de o anvelopă cu un velcro. Instalarea durează câteva minute.
  • Este accesibil.
  • La pornire, va poate ajuta foarte mult pe suprafețele înzăpezite și înghețate.

Dezavantajele utilizării paturilor de zăpadă:

  • La montare, fie rotiți roata, fie inaintati înainte. Astfel, pentru montare sunt necesare două persoane.
  • Nu este potrivit pentru înlocuirea lanțului de zăpadă, deoarece nu este suficient de durabil pentru a acoperi distanțe lungi.

Instalarea lanțului de zăpadă pas cu pas

Te-ai decis să cumperi un set de lanț de zăpadă pentru mașina ta? Mare decizie! Este important să exersați instalarea lanțului de zăpadă pentru a nu fi nevoit să învățați tehnica de fixare a lanțului de zăpadă într-o poziție incomodă. Vă recomandăm să păstrați ghidul de utilizare cu care a venit setul de lanț de zăpadă. În acest document veți găsi instrucțiuni detaliate pentru instalarea lanțului de zăpadă. Dacă ești pierdut sau scapi de sub control, nicio problemă. Urmând acești pași, majoritatea lanțurilor de zăpadă pot fi instalate:

  1. Pasul 1 : Trageți deoparte în siguranță. Aveți grijă să nu obstrucționați traficul sau să nu puneți în pericol sănătatea dumneavoastră sau a celorlalți. Pune-ți vesta reflectorizantă!
  2. Pasul 2: Scoateți lanțul de zăpadă din mașină, așezați-l pe roata de tractiune și conectați lanțul de zăpadă în interiorul anvelopei.
  3. Pasul 3: După conectarea lanțului, ghidați-l prin exteriorul roții.
  4. Pasul 4: Asigurați-vă că lanțul de zăpadă acoperă uniform suprafața roții și, în final, fixați lanțul Lanțuri de zăpadă, lamele de zăpadă, șosete de zăpadă: ce ar trebui să aleg pentru conducerea pe timp de iarnă?

Întrebări frecvente despre lanțul de zăpadă

Este obligatoriu să folosiți un lanț de zăpadă iarna?

Nu este obligatoriu folosirea lantului de zapada iarna, este doar recomandat. Cu toate acestea, în multe țări, folosirea unui lanț de zăpadă este obligatorie în anumite perioade ale anului în anumite condiții meteorologice. Dacă plănuiești o excursie la schi în străinătate sau o excursie de iarnă, informează-te despre legislația în vigoare în țara respectiva.

În ce țări este obligatorie folosirea unui lanț de zăpadă? #

Mai jos am compilat regulamentele pentru cele mai populare destinații de excursii de iarnă. Este important ca regulile rutiere din acest articol să fie doar cu titlu informativ. Asigurați-vă că verificați legile aplicabile în țara respectivă înainte de a călători.

  • Austria: Pentru toate autoturismele și vehiculele sub 3,5 tone, utilizarea anvelopelor cu o adâncime a benzii de rulare mai mare de 4 mm și/sau lanțuri de zăpadă este obligatorie între 1 noiembrie și 15 aprilie. O condiție importantă este aceea că lanțul de zăpadă trebuie utilizat numai dacă exista un strat continuu de gheață sau zăpadă pe drum și utilizarea lanțului de zăpadă nu provoacă daune suprafeței drumului. Încalcalea acestei obligatii genereaza amenzi de până la mii de euro.
  • Republica Cehă: Semnele indică utilizarea unui lanț de zăpadă pe anumite secțiuni de drum. Este obligatorie montarea unui lanț de zăpadă pe aceste tronsoane de drum în caz de ninsori abundente.
  • Franța: este obligatoriu pentru toți șoferii să achiziționeze un lanț de zăpadă. Utilizarea echipamentului de iarnă este necesară pe anumite porțiuni de drum în caz de ninsori abundente.
  • Croația: În cazul căderilor de zăpadă care depășesc 50 de milimetri, instalarea unui lanț de zăpadă este obligatorie.
  • Germania: Utilizarea lanțurilor de zăpadă este reglementată de indicatoare pe anumite tronsoane de drum. În caz de ninsoare abundentă este obligatorie montarea unui lanț de zăpadă pe aceste tronsoane de drum.
  • Norvegia: Utilizarea lanțurilor de zăpadă este obligatorie pentru rezidenții norvegieni.
  • Italia: Utilizarea lanțurilor de zăpadă este obligatorie pe majoritatea drumurilor care duc la pârtiile de schi.
  • Elveția: Utilizarea lanțurilor de zăpadă este reglementată de indicatoare pe anumite tronsoane de drum. Este obligatoriu să folosiți un lanț de zăpadă pe aceste tronsoane de drum dacă condițiile meteorologice o justifică.
  • Suedia: Utilizarea lanțurilor de zăpadă este obligatorie pentru rezidenții suedezi.
  • Serbia: Lanțurile de zăpadă sunt obligatorii între 1 noiembrie și 1 aprilie în caz de ninsori abundente. Autoritatile pot chiar refuza intrarea in tara dacă echipamentul nu este disponibil în mașina dumneavoastră.
  • Slovenia: În cazul căderilor de zăpadă care depășesc 50 de milimetri, instalarea unui lanț de zăpadă este obligatorie. În caz de ninsori abundente, prezența unui lanț de zăpadă este adesea verificată la trecerea frontierei. Ați uitat să aveți grijă de lanțul de zăpadă? Din păcate, ei pot refuza intrarea in tara.
  • Ucraina: În perioada 1 noiembrie – 1 aprilie, instalarea și utilizarea unui lanț de zăpadă este obligatorie dacă condițiile meteorologice o justifică. Ei pot verifica echipamentul lanțului de zăpadă la graniță.

Care este viteza maximă atunci când utilizați un lanț de zăpadă?

Conform Codului Rutier, putem circula cu o viteză maximă de 50 km/h folosind un lanț de zăpadă. Vă recomandăm să alegeți o viteză mai mică atunci când utilizați un lanț de zăpadă pentru siguranță maximă.

Când este interzisă utilizarea lanțurilor de zăpadă?

Este interzisă folosirea lanțului de zăpadă dacă nu există un strat continuu de gheață sau zăpadă pe drum. În acest caz, lanțul de zăpadă poate deteriora suprafața drumului.

Ce este un lanț automat pentru zăpadă?

Lanțurile automate pentru zăpadă sunt utilizate în principal pe autobuze și vehicule comerciale. Un dispozitiv special care poate fi pornit chiar și din mers. Scopul său este de a permite vehiculelor cu spațiu limitat să circule în siguranță pe drumurile înghețate și înzăpezite iarna.

Merită să alegeți un lanț de zăpadă cu model scară sau model trapezoidal?

Experții recomandă în mare parte alegerea unui lanț de zăpadă trapezoidal. În timp ce lanțul de zăpadă cu model scară nu atinge solul în anumite poziții ale roților, modelul trapezoidal intră în contact cu asfaltul în toate pozițiile roților.

Rezumat

De și folosirea unui lanț de zăpadă nu este obligatorie, acesta te poate ajuta totuși să conduci în siguranță pe asfalt înghețat și înzăpezit. Instalarea este simplă și rapidă. Puteți folosi o clemă de zăpadă sau șosete de zăpadă în loc de un lanț de zăpadă. Este important să iei o decizie în funcție de propriile nevoi și de condițiile meteo!