aprilie 27, 2024
Anvelope De iarnaBază de cunoștințeService

Repararea jantelor

Presiunea prea scăzută sau prea mare a anvelopelor, coroziunea și alte efecte pot deteriora jantele. În timp ce în unele cazuri înlocuirea este singura soluție, în alte cazuri repararea jantei poate fi suficientă. În acest articol, veți afla despre cele mai frecvente cauze de deteriorare a jantei și opțiunile de reparare.

Presiune scăzută în anvelope

Potrivit cercetărilor efectuate de Fédération Internationale de l’Automobile (FIA), 71% dintre șoferi conduc cu presiuni mai mici sau mai mari în anvelope decât cea optimă. Ca urmare, 2 miliarde de litri de combustibil suplimentar sunt utilizați anual în Uniunea Europeană. Presiunea scăzută a anvelopelor nu numai că reduce eficiența consumului de combustibil, dar poate provoca și deteriorarea gravă a jantei.

Accidente

Chiar și șocurile minore, cum ar fi lovirea bordurii la parcare, pot deteriora structura jantei. Deși loviturile mici sau alte deformări pot să nu pară îngrijorătoare la început, deteriorarea integrității structurale poate duce la probleme grave pe termen lung.

Condiții meteorologice extreme

Vremea extrem de rece și caldă poate duce la creșterea uzurii jantei. Deși acest lucru este mai rar o problemă în România și în țările vecine, dacă faceți în mod regulat călătorii cu mașina în străinătate, este recomandat să țineți cont.

Praf provenit de la plăcuțele de frână

Procesul de producție utilizează compresia fibrelor de oțel și a aditivilor pentru a produce plăcuțe de frână moderne. Praful cu granulație fină se poate depune pe orice parte a mașinii, janta este expusă unui pericol sporit. Acest lucru se datorează faptului că, în timpul funcționării, janta se încălzește considerabil, iar particule mici se pot lipii cu ușurință pe jantă, ceea ce degradează estetica jantei.

Gropi și condiții proaste de drum

Gropile, denivelările și drumurile neasfaltate, cu suprafață neuniformă pot deteriora janta. Dacă nu cunoașteți condițiile de drum, reduceți viteza și încercați să evitați gropile cât mai mult posibil.

Lipsa întreținerii

Fie că este vorba de îndepărtarea prafului de frână sau de o inspecție tehnică generală, este important ca jantele să fie inspectate vizual de către specialistul în centrare în timpul înlocuirii anvelopelor pentru a elimina posibilitatea deteriorării geometrice.

Coroziune

Apa și umezeala de pe jante pot duce la apariția ruginii în cazul jantelor de tablă, nu trebuie să vă faceți griji în acest sens însă la jantele din aliaj. În cazuri simple, o ”renovare” poate fi suficientă, dar în caz de coroziune severă, înlocuirea este singura soluție.

Întrebări și răspunsuri frecvente

Így fest az alu felni javítás után

Repararea jantei zgâriate se poate face acasă?

Repararea jantei zgâriate necesită lustruire, ceea ce nu se poate executa optim în condiții de casă. Astfel, este întotdeauna recomandat să solicitați ajutorul unui specialist.

Ce este detergentul pentru jante și când ar trebui să-l folosesc?

Formulele de curățare a jantelor sunt substanțe chimice speciale care pot fi utilizate pentru a îndepărta murdăria încăpățânată de pe suprafața jantei. Poate fi deosebit de util pentru îndepărtarea prafului de frână ars. În fiecare caz, alegeți un produs conceput pentru tipul specific de jantă.

Revizia jantei vs. reparație: care este diferența?

Renovarea jantei este de obicei înțeleasă ca lucrare estetică (vopsea), în timp ce repararea jantei se referă la așa-numita corecție „geometrică”.