Înlocuirea distribuției: cele mai importante informații
Schimbarea distribuției este o sarcină prioritară de întreținere, neglijarea acesteia poate duce la defectarea gravă și costisitoare a motorului. Dar când merită să vizitați un atelier pentru înlocuire? Care sunt semnele defectării sistemului? În acest articol rezumăm cele mai importante informații pe această temă.
Ce poate indica o defectare înainte de termen al sistemului de distribuție?
Chiar înainte de intervalul de înlocuire, sistemul de distribuție poate ceda. Cele mai frecvente semne ale unei probleme tehnice sunt:
- Putere redusă a motorului: rolul sistemului de distribuție este de a sincroniza rotația arborelui cu came cu cel al arborelui cotit. Transferul mișcării poate fi realizat cu ajutorul unei curele de distribuție sau a unui lanț. Dacă aceste componente sunt întinse peste limită, puterea motorului poate fi redusă.
- Rateuri frecvente: Cureaua de distribuție alungită face ca supapele să se deschidă și să se închidă cu întârziere. Ca urmare, pot apărea rateuri în aprindere. Dacă întâmpinați în mod regulat dificultăți cu aprinderea, vă recomandăm să contactați un specialist în legătură cu problema. În caz contrar, problema tehnică poate duce la defectarea costisitoare a motorului.
- Scurgeri de ulei: ați observat o scăpare de ulei în zona curelei de distribuție? Poate fi, de asemenea, cauza unui șurub slăbit în sistemul de distribuție, o garnitură uzată, uzură sau dilatare datorată supraîncălzirii.
- Oprirea motorului: Propulsorul s-a oprit în timpul mersului? Una din cauze poate fi o curea de distribuție ruptă.
Ce trebuie să faceți dacă se constată semne de defect al distribuției?
Dacă observați oricare dintre defectele de mai sus, este recomandat să contactați imediat un atelier. În absența cunoștințelor de specialitate adecvate, este imposibil elaborarea unui diagnostic clar, este necesar ajutorul unui mecanic calificat și experimentat. Deși costurile înlocuirii distribuției pot fi ridicate, ignorarea problemei poate duce la complicații tehnice costisitoare. În cazuri grave, poate chiar distruge complet motorul.
După câți kilometri se recomandă schimbarea distribuției?
O întrebare frecventă în rândul conducătorilor auto: după câți km se recomadă schimbarea distribuției? Din păcate, nu există un răspuns universal la această întrebare, deoarece perioada de înlocuire poate varia semnificativ de la model la model. Unii producători oferă o perioadă (de exemplu, 10 ani), mai degrabă decât un kilometraj exact (de exemplu, 200.000 km). În toate cazurile, merită verificat manualul tehnic al mașinii, care conține informațiile exacte. Unii experți recomandă utilizarea unor intervale de înlocuire mai scurte decât specificațiile din fabrică. Acest lucru reduce și mai mult riscul de defectare al distribuției.
Ce piese vor fi înlocuite exact?
În timpul întreținerii, nu numai cureaua de distribuție sau lanțul sunt înlocuite. Specialiștii urmează întotdeauna instrucțiunile producătorului și, de obicei, înlocuiesc următoarele părți:
- role de tensiune,
- simeringuri ale arborelui cotit,
- role de ghidare,
- simeringuri arbore cu came și
- pompă de apă.