aprilie 30, 2024
Bază de cunoștințe

Ghid de interpretare inscriptiilor anvelopelor

Interpretarea inscriptiilor de pe flancul unei anvelope nu este o sarcină ușoară. Cu toate acestea, dacă învățăm semnele complexe ale cifrelor și literelor, putem afla mai multe despre o anvelopă dintr-o privire. Cu ghidul nostru vă ajutăm să interpretați inscriptiile anvelopelor!

Interpretarea inscriptiilor anvelopelor

Există numere, litere și uneori pictograme pe peretele lateral al anvelopei. Aceste caractere urmează o convenție strictă. Inscriptiile anvelopelor vă ajută să cunoașteți dimensiunea, raportul benzii de rulare, diametrul jantei, numărul DOT, sarcina și indicele de viteză al unei anumite anvelope. Inscriptiile unice suplimentare pot indica caracteristicile speciale și producătorul anvelopei și modelul benzii de rulare. Privind anvelopa, putem citi următoarele marcaje:

225/45 R 17 94V

Dar ce ascund exact aceste litere și numere? Mai jos am adunat cele mai importante informații despre inscriptiile anvelopelor. Dacă doriți să descifrați linia de cod de mai sus, citiți mai departe pentru articolul nostru!

1. Producătorul

Majoritatea anvelopelor au numele producătorului, logo-ul sau alt semn de marcă. Acest lucru vă va ajuta să identificați cu ușurință ce companie a proiectat și fabricat produsul. Exemple de astfel de mărci sunt:

  • Pirelli
  • Continental
  • Toyo
  • Falken
  • Kumho
  • Nexen
  • Sumitomo

După marca producătorului, este indicată profilul anvelopei, tipul de anvelopă auto din cadrul mărcii. În ceea ce privește funcționalitatea, anvelopele sunt definite prin profilul lor.

2. Notarea dimensiunii anvelopei

Primul număr de pe peretele lateral al anvelopei indică latimea benzii de rulare a roții, în milimetri.

225/45 R 17 94V

3. Raportul profilului

A doua valoare după bara oblică este raportul profilului. Este o valoare procentuală care ne indică înălțimea peretelui lateral al anvelopei în raport cu latimea benzii de rulare.

225/45 R 17 94V

4. Structura anvelopei

Următorul marcaj se referă la structura anvelopei. Cele mai comune două notații sunt D (diagonală) și R (radial).

Diagonală: Structura diagonală a anvelopei este o tehnologie folosită pe anvelope mai vechi. Este numit după țesăturile așezate în diagonală care întăresc structura. Denumirea: D

Radial: cea mai comună structură a anvelopei. Și-a primit numele din faptul că firele din țesătură care întăresc structura sunt situate într-o direcție radială față de axa de rotație. Notat cu: R

225/45 R 17 94V

5. Diametrul roții

Următoarea inscriptie a anvelopei este diametrul jantei. Valoarea în inci arată diametrul jantei pe care se potrivește anvelopa. Un inch corespunde la 2,54 centimetri. Conform marcajelor anvelopelor din exemplu, anvelopa se potrivește pe o jantă de 17 inchi. Deci se potrivește unei jante cu un diametru de 17 * 2,54 = 43,18 centimetri.

225/45 R 17 94V

6. Indicele de încărcare (LI) și indicele de viteză (SI)

În cele din urmă, indicele de sarcina și indicele de viteză sunt afișate pe rând. În timp ce indicele de viteză (SI) arată viteza maximă admisă, indicele de încărcare (LI) arată capacitatea maximă de încărcare a anvelopei. Cifra 90 din exemplu înseamnă că o anvelopă poate transporta o sarcină maximă de 600 de kilograme. Marcajul H indică faptul că viteza maximă a anvelopei este de 210 km/h. Doriți să interpretați cu ușurință diferitele notații? Atunci, vă recomandăm să citiți articolul nostru despre viteza și indicele de sarcină.

225/45 R 17 94V

7. Număr DOT

Utilizați numărul DOT pentru a afla exact când a fost fabricată anvelopa. Pe baza numerelor DOT, distingem anvelopele noi și cele proaspăt produse.

Pentru anvelopele fabricate înainte de 2010, numărul DOT este de trei cifre, iar pentru anvelopele după 2010 este de patru cifre. Primele două dintre cele patru cifre indică săptămâna în care a fost fabricată anvelopa, iar a treia și a patra cifră indică anul de fabricație.

Este important de menționat că anvelopele depozitate în condiții adecvate, dar care nu sunt încă montate, își păstrează perfect proprietățile originale timp de 5 ani. Aceasta înseamnă că montarea unei anvelope auto nefolosite de 5 ani nu prezintă niciun risc tehnic.

8. Marcaje speciale

Pe lângă inscriptiile anvelopelor prezentate mai sus, alte inscriptii speciale pot fi găsite uneori pe peretele lateral al anvelopei. Am colectat cele mai comune notații:

  • 4S / AW / All weather: O anvelopă care poate fi folosită în toate cele patru anotimpuri.
  • C: Anvelopă ranforsată folosită în mod obișnuit la camionete.
  • Pictogramă cu 3 vârfuri și fulgi de zăpadă: Anvelopă de iarnă pentru o tracțiune și performanță mai bune în condiții de iarnă.
  • M + S (noroi și zăpadă): o anvelopă concepută pentru condiții de drum cu zăpadă și noroi. Nu sunt neaparat cauciucuri de iarnă. Datorită designului lor modelat special și compoziției din cauciuc, oferă mult mai multă tracțiune în noroi și zăpadă decât o anvelopă normală de vară.
  • RF (întărit): anvelopă întărită care poate suporta sarcini mai mari.
  • TL (tubeless): Anvelopă fără cameră.
  • TT (tip tub): cauciuc cu cameră. Aceste tipuri de anvelope nu sunt folosite pe vehiculele moderne.
  • TWI (indicator de uzură a benzii de rulare): indicatorul de uzură este setat la nivelul specificat (minim 1,6 mm). Ajută la urmărirea uzurii anvelopelor și la prevenirea accidentelor cauzate de uzura excesivă.
  • RFT, Run Flat: Poate rula atunci când are pana sau nu are presiune. Penele nu pot fi reparate pe acesta și este compatibil doar cu mașinile echipate cu TPMS.
  • Seal: O anvelopă echipată cu tehnologie de auto-vindecare. Pe interiorul benzii de rulare a anvelopei este aplicat un material de etanșare lipicios și dens inpotriva perforațiilor.
  • Sarcina maximă: Capacitate maximă de încărcare (pentru anvelopele cargo este foarte important sa stim cât de mult putem încărca)
  • All Season: Marcarea anvelopelor pentru toate anotimpurile. Datorită benzii de rulare și a compoziției cauciucului, poate fi folosit atât în ​​condiții de iarnă, cât și de vară.

Rezumat

Cu ajutorul inscriptiilor anvelopelor, puteți afla dintr-o privire dimensiunea, raportul benzii de rulare, diametrul roții, viteza și indicele de sarcină sau data fabricatiei anvelopei. Acest lucru va poate ajuta foarte mult atunci când cumpărați o anvelopă. Pentru a citi cu ușurință informațiile utile despre orice anvelopă, folosește ceea ce ai citit în articolul de mai sus!

Doriți să cumpărați o anvelopă nouă, dar vă este greu să o găsiți pe cea potrivită pentru vehiculul dvs.? Utilizați modulul de căutare a anvelopelor de pe site-ul nostru!