aprilie 27, 2024
Anvelope De varaService

S-a aprins becul check engine: ce înseamnă asta?

Indicatorii de pe tabloul de bord ne pot furniza informații utile. Dintr-o privire, puteți vedea kilometrajul, nivelul de combustibil și alte informații importante. De asemenea, pe tabloul de bord se află și indicatorul „check engine”, cunoscut și sub numele de „becul de verificare a motorului”, care poate aprinde pentru a indica o serie de defecțiuni tehnice. În acest articol, vă explicăm ce este o verificare a motorului, cum să o ștergeți și care sunt cele mai frecvente cauze.

Ce înseamnă check engine?

Verificarea motorului este o pictogramă de pe tabloul de bord, care reprezintă una dintre cele mai importante părți ale sistemului de diagnosticare la bordul vehiculului. Producătorii pot utiliza marcaje diferite. Cele mai frecvente sunt:

  • pictograma motorului
  • inscripția „Check” (verificare)
  • Semnul „check engine”

Pe lângă diferitele marcaje, pot varia și codurile de culoare. În timp ce semnalele cu prioritate scăzută și medie sunt adesea galbene, mulți producători folosesc culoarea roșie pentru a indica o defecțiune gravă. În plus, un indicator „check engine” aprins continuu sau intermitent poate indica, de asemenea, o problemă tehnică gravă care necesită atenție imediată.

Ce înseamnă ” check engine „? Atunci când lumina clipește, sistemul de diagnosticare detectează o defecțiune a motorului sau a sistemelor conexe. La automobilele aflate în stare tehnică bună, becul de verificare a motorului se aprinde la contact și se stinge la scurt timp după ce motorul începe să funcționeze. Dacă lumina rămâne aprinsă sau se aprinde în timpul conducerii, sistemul de gestionare a motorului detectează o defecțiune.

Semnificația becului check engine: ce fel de defecțiune poate indica dacă se aprinde becul de control al motorului?

O lumină intermitentă de verificare a motorului poate indica o serie de defecțiuni tehnice. Cele mai frecvente cauze sunt descrise mai jos.

  • Defecțiune EGR – Semnele unei defecțiuni includ un ralanti fluctuant, un consum crescut de combustibil, zgomote și, adesea, chiar și aprinderea intermitentă a luminii de avarie a motorului.
  • Defecțiune la sistemul de aprindere, defecțiune la bujii – Lumina de verificare a motorului poate clipi dacă există o defecțiune la sistemul de aprinderea a unuia dintre cilindri sau o defecțiune la bujii.
  • Defecțiune a convertizorului catalitic – O defecțiune a convertizorului catalitic este una dintre cele mai grave indicații și este de obicei însoțită de o lumină constantă, intermitentă sau roșie.
  • A fost introdus aer în sistemul de alimentare cu combustibil – Semnificația unei luminițe „check engine” poate fi multiplă. Cu toate acestea, unul dintre cele mai frecvente motive pentru o lumină de verificare a motorului este faptul că în sistemul de combustibil a intrat aer. Acest lucru se poate datora capacului de combustibil care a fost lăsat deschis.
  • Defecțiunea pompei de combustibil – Lumina se poate datora, de asemenea, unei pompe de combustibil defecte. Dacă presiunea pompei de combustibil este mai mică de 3 atmosfere, sistemul pompei de combustibil este probabil defect. Acest lucru poate fi verificat numai cu unelte profesionale, iar instalarea la domiciliu nu este posibilă.
  • Combustibil necorespunzător – Lumina „check engine” se aprinde imediat după realimentare? Există o mare probabilitate ca în rezervor să se fi pus o calitate sau un tip de combustibil greșit. Alegeți întotdeauna tipul și calitatea de combustibil care respectă specificațiile producătorului pentru a rezolva problema.
  • Sistem de injecție a combustibilului murdar – Putere semnificativ redusă a motorului și lumină „check engine”? Dacă da, este posibil ca sistemul de injecție a combustibilului să fie murdar. Deși este posibil să curățați sistemul acasă, cel mai bine este să lăsați acest lucru pe seama unui profesionist pentru a asigura un rezultat perfect.
  • Defecțiune a senzorului lambdaSenzorul lambda sau senzorul de oxigen este o componentă foarte importantă a autovehicule. Funcția sa este de a controla raportul aer/combustibil. O defecțiune poate provoca aprinderea indicatorului luminos. Poate fi reparată doar cu instrumentele și expertiza necesară și nu poate fi reparată acasă.
  • Înfundarea filtrului de combustibil – La fel ca și în cazul unei defecțiuni a pompei de combustibil, o înfundare a filtrului de combustibil poate reduce, de asemenea, presiunea combustibilului. Acest lucru, la rândul său, poate provoca aprinderea luminii de verificare a motorului. Este nevoie de ajutorul unui profesionist pentru a rezolva problema.

În niciun caz nu trebuie utilizate metode DIY pentru a încerca să eliminați semnalul de defecțiune „check engine”. Lumina „check engine” se aprinde atunci când există o defecțiune care implică componentele electronice ale motorului. Așadar, chiar dacă o stingeți acasă și eventual vă riscați siguranța, codul de defecțiune va reveni după primul metru, deoarece defecțiunea reală nu a fost remediată.

Dacă scoateți deconectati batera la domiciliu fără experiență și cunoștințe de tip:

  • Radioul se stinge. Dacă nu aveți codul din fabrică pentru radio, acesta nu va funcționa ulterior.
  • Geamurile trebuie adesea să fie învățate
  • Dacă autovehiculul are montată o alarmă aftermarket, aceasta poate, de asemenea, să cedeze
Motorhiba jelzés

Întrebări și răspunsuri frecvente

Am nevoie de un service dacă check engine dispare?

Dacă „check engine” dispare, nu este necesar să duc mașina la service? Deși indicatorul luminos se stinge uneori de la sine, acest lucru nu înseamnă că problema motorului s-a rezolvat de la sine. În astfel de cazuri, vă recomandăm să vă deplasați la un garaj unde puteți verifica starea mașinii dumneavoastră cu ajutorul instrumentelor de diagnosticare a motorului.

Ce indică o defecțiune intermitentă check engine?

Un defect „check engine” care clipește frecvent poate indica o problemă tehnică urgentă care trebuie reparată. Dacă vedeți pe tabloul de bord o defecțiune a motorului care clipește constant, ar trebui să duceți mașina la un control cât mai curând posibil.

Indicatorul check engine este aprins în mod constant. Merită să duceți mașina la service?

Da, în plus față de luminile intermitente și roșii, un semnal luminos permanent poate indica, de asemenea, o defecțiune gravă. Dacă „check engine” este aprins în mod constant, se recomandă să contactați imediat un garaj.

Este sigur să ștergeți lumina de verificare a motorului?

Uneori, computerul nu șterge semnalul de defecțiune imediat după ce defecțiunea motorului a fost reparată, caz în care poate fi utilă ștergerea semnalului „check engine”. În cazul în care defecțiunea a fost remediată de un tehnician in timpul unei inspecții tehnice, este sigur să ștergeți avertizarea.

Ce indică semnalul galben de defecțiune a motorului?

Majoritatea producătorilor folosesc un semnal galben de defecțiune a motorului pentru defecțiuni ușoare sau moderate ale sistemului motorului.