aprilie 26, 2024
AnvelopeAnvelope iarna / vara / toate sezoanelecuriozitate

Dimensiunea anvelopei: explicația dimensiunilor anvelopei

Marcajele cu cifre și litere de pe anvelope vă oferă o idee exactă a dimensiunii anvelopei și a altor caracteristici importante ale anvelopei. Cu toate acestea, interpretarea notării complexe nu este o sarcină ușoară. În articolul nostru, detaliem cum să identificăm în cateva secunde producătorul, dimensiunea anvelopei, raportul benzii de rulare, structura anvelopei, numărul DOT, viteza, diametrului roții și indicele de sarcină.

Explicația dimensiunii anvelopei: Ce înseamnă natatiile dimensiunii anvelopei?

Fără a cunoaște dimensiunea exactă a anvelopei, este imposibil să cumpărați anvelopele potrivite pentru vehiculul dvs. Așadar, înainte de a cumpăra, este esențial să afli despre dimensiunile anvelopelor. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să citiți și să interpretați marcajele de pe peretele lateral al roții. După ce ați citit sfaturile noastre, veți putea citi cele mai importante proprietăți ale anvelopei dintr-o privire. Următorul este un exemplu de interpretare a unei linii complexe de cod.

1. Dimensiunea anvelopei

235/70 R16 101S

Primul element dintr-o serie lungă de numere indică dimensiunea anvelopei, adică latimea banzii de rulare în milimetri. Dimensiunea anvelopei din exemplu este de 235 milimetri.

2. Raportul profilului

235/70 R16 101S

A doua valoare este raportul profilului. Raportul arată valoarea înălțimii anvelopei ca procent din banda de rulare. În exemplu, știm că înălțimea peretelui lateral este 70% din banda de rulare a anvelopei, adica 164,5 milimetri.

3. Structura anvelopei

235/70 R 16 101S

Următorul marcaj arată structura anvelopei. În cazul anvelopelor pentru autoturisme moderne, întâlnim cu siguranță litera R. Semnificația sa este radială și își trage numele de la faptul că țesătura întărită cu cauciuc este situată într-o direcție radială față de axa de rotație.

4. Diametrul roții

235/70 R 16 101S

Următorul marcaj este diametrul jantei. Această valoare este în inci, indică dimensiunea jantei pe care se potrivește anvelopa. În exemplu, cauciucul se potrivește pe o jantă cu un diametru de 16 inci sau 40,64 centimetri. Numărul de reținut este de 1 inch = 2,54 centimetri.

5. Indice de sarcină, indice de viteză

235/70 R16 101S

Ultimul termen desemnează indicele de sarcină (LI pe scurt) și indicele de viteză (SI). Ce sunt acestea mai exact? Vă vom arăta!

  • Indicele de sarcină: indicele de sarcină, un număr care indică capacitatea maximă de încărcare a unei anvelope.
  • Indicele de viteză: indicele de viteză este o literă de pe peretele lateral al anvelopei care indică viteza maximă admisă.

Consultați Ghidul nostru pentru indicele de viteză și indicele de încărcare pentru valori exacte. 101S din exemplu înseamnă:

  • Pe baza catalogului LI 101, știm că capacitatea maximă de încărcare este de 825 kg/anvelopă. Deci sarcina utilă totală a vehiculului este de 3300 de kilograme.
  • Pe baza valorii SI, știm că viteza maximă a anvelopelor este de 180 km/h. În exemplu, acest lucru este indicat de litera S.

6. Alte informații

Pe lângă cele de mai sus, există marcaje suplimentare pe peretele majorității anvelopelor. Am colectat cele mai importante marcaje suplimentare:

  • Producător: Majoritatea anvelopelor au numele și logo-ul producătorului.
  • Număr DOT: numărul DOT indică data exactă a anvelopei cand a fost fabricată. Primele două cifre ale codului din patru cifre indică saptamana, iar ultimele două cifre indică anul de fabricație.

Alte marcaje: Pictogramele suplimentare pot indica proprietăți speciale ale cauciucului.

Întrebări frecvente despre dimensiunea anvelopelor

Ce înseamnă dimensiunile cauciucului? Ce înseamnă dimensiunea anvelopei?

Dimensiunile anvelopei se referă la dimensiunile fizice ale anvelopei. Marcaje cheie utilizate pentru a determina dimensiunea anvelopei:

  • Dimensiunea benzii de rulare
  • Raportul profilului
  • Diametrul roții
  • Adâncimea profilului cauciuc
Dimensiunea anvelopei

Cum se verifică dimensiunea anvelopelor din fabrică?

Urmați pașii de mai sus pentru a verifica dimensiunea anvelopei. În concluzie:

  1. Citiți marcajele de pe peretele lateral al cauciucului!
  2. De la primii doi membri puteți afla dimensiunea benzii de rulare a anvelopei și raportul profilului!
  3. Al patrulea membru arată diametrul roții!
  4. În timp ce este necesar un instrument special de măsurare pentru a măsura adâncimea profilului!

Pentru ce este indicatorul de dimensiune a anvelopelor?

Găsiți instrumentul de căutare a dimensiunii anvelopelor pe site-ul nostru! Instrumentul vă permite să alegeți dimensiunea anvelopelor pe care le puteți cumpăra online.

Ce este un schimbător de dimensiune a anvelopelor? Pentru ce este calculatorul de dimensiunea cauciucului?

Schimbătorul de dimensiune a anvelopei (cunoscut și ca calculator de dimensiune a anvelopei) este util atunci când doriți să schimbați diametrul anvelopei pe care tocmai ați instalat-o. De exemplu, o anumită mașină este în prezent echipată cu 16, dar clientul dorește în schimb 17. De asemenea, este important să rețineți că anvelopa selectată în calculatorul de mărime de conversie nu trebuie să se abate cu mai mult de +/- 2,5% de la recomandarea din fabrică. În caz contrar, anvelopa nu poate fi montată.

Cumpărarea unei anvelope Faceți mai ușor cumpărarea și înlocuirea anvelopelor. Alege magazinul online anvelonet.ro!