aprilie 26, 2024
Bază de cunoștințeService

Procedura profesională de schimbare a uleiului: îți arătăm pașii

Doriți să aflați pașii implicați în schimbarea uleiului într-un atelier? Ești curios cum acționează tehnicienii cu mulți ani de experiență? În articolul nostru, arătăm modul în care specialiștii dau o viață nouă motorului la centrele de service!

De ce ar trebui să evitați schimbarea uleiului acasă?

Apropiindu-se termenul pentru schimbul de ulei, ideea de a schimba acasă apare în cazul multor șoferi . Este de înțeles, se pot economisii timp și bani realizând singur sarcina aparent simplă de. Cu toate acestea, este mai bine să încredințați schimbul de ulei profesioniștilor. Am colectat cele mai frecvente greșeli în timpul schimbului de ulei acasă:

  • folosirea unui alt tip de ulei decât cele cerute de specificațiile producătorului
  • amestecarea uleiului vechi cu cel nou (se întâmplă și în cazul unei înlocuiri profesionale)
  • contaminarea compartimentului motor cu ulei uzat
  • omiterea înlocuirii filtrului sau folosirea unui filtru neadecvat
  • umplerea insuficientă sau excesivă
  • neutralizarea în condiții corespunzătoare al uleiului uzat
  • resetarea profesională al martorului intervalului de înlocuire

Deși greșelile de mai sus nu par periculoase la început, ele pot duce la consecințe grave. Un nivel inadecvat al uleiului în motor poate crește uzura, reduce eficiența combustibilului și poate duce chiar la o defecțiune tehnică majoră. O altă dificultate reprezintă gestionarea uleiului uzat conform reglementărilor legale.

Pașii schimbului de ulei

Procesul de schimbare a uleiului poate fi împărțit în următoarele șase etape. Deși majoritatea erorilor enumerate mai sus pot fi evitate urmând descrierea de mai jos, pentru a obține un rezultat perfect, nu vă recomandăm să efectuați schimbul fără pregătire sau experiență adecvată.

Verificarea tipului și cantității de ulei necesare

În fiecare caz, schimbarea uleiului începe cu verificarea tipului și cantității de ulei necesare. Specificațiile tehnice care te ajuta sa alegi produsul potrivit pot fi găsite in cartea tehnica a vehiculului. Cunoașterea marcajelor uleiului de motor este esențială pentru acest pas.

Pregătirea

Procesul de schimbare a uleiului a ajuns în următoarea fază: pregătirea. În această fază, specialistul colectează instrumentele necesare lucrării. Ce sunt acestea mai exact?

Instrumente pentru schimbarea uleiului:

  • Mânuși de cauciuc
  • Set chei adecvate
  • Tavă sau tăvi de colectare
  • Cheie dinamometrică (dacă este necesar)
  • Filtru de ulei
  • Ulei de calitate premium
  • Cheie pentru filtru de ulei
  • Pâlnie
  • Cârpa pentru șterge

După aceea, mașina poate fi pregătită. Este important ca motorul și uleiul să fie cald (nu fierbinte) pentru a schimba uleiul. Mecanicii auto așteaptă 10-15 minute înainte de a schimba, timp în care temperatura scade ușor și uleiul revine în baia de ulei motorului. Poate fi necesar să ridicați mașina pe un elevator pentru a facilita accesul. În astfel de cazuri, profesioniștii cu experiență acționează cu atenție sporită și precauție de dragul siguranței.

Îndepărtarea uleiului de motor uzat

Se identifică filtrul de ulei și dopul de golire. Autoturismele au de regulă filtre de ulei exterioare, ușor accesibile. Filtrul și orificiul de scurgere pot fi amplasate la distanță unul de celălalt. În acest caz, este necesar să mutați vasul de scurgere sau să folosiți tăvițe separate. Mecanicii auto poartă întotdeauna mănuși în timpul acestui pas, uleiul de motor este greu de îndepărtat de pe piele.

După așezarea vasului, se deschide cu o cheie adecvată orificiul de golire cu ajutorul unei chei potrivite. Dacă este necesar, șurubul de scurgere a uleiului și/sau șaiba vor fi înlocuite. Garnitura de etanșare trebuie verificată sau înlocuită, uitarea sa poate duce la complicații tehnice. Acesta este încă un motiv pentru care merită să încredințați munca unui expert.

Înlocuire filtru de ulei

Următorul pas este înlocuirea filtrului de ulei. Specialiștii verifică daca vasul de scurgere este in locul potrivit, după care se scoate filtrul. Acest lucru nu necesită neapărat echipament special, de obicei poate fi deșurubat manual. Ar trebui îndepărtat cu mișcări lente și ferme.

Se pot folosi cârpe pentru curățarea punctului de conectare al filtrului de pe mașină. Garniturile de etanșare sunt importante și aici, profesioniștii cu experiență sunt conștienți de importanța garniturii și montării corespunzătoare.

Adăugarea uleiului de motor nou și verificarea nivelului uleiului

Ultimul pas în procesul de schimbare a uleiului este completarea cu ulei nou și verificarea nivelului de lubrifiant. Cartea tehnică oferă informații exacte despre cantitățile necesare, însă verificarea finală pe jojă este extrem de importantă. Nivelul uleiului nu trebuie să fie niciodată sub marcajul minim sau peste cel maxim.