aprilie 20, 2024
Bază de cunoștințeService

Verificarea nivelului de ulei: un ghid detaliat pentru șoferi

Potrivit proverbului des repetat, uleiul de motor este cea mai ieftină componentă a motorului. Aforismul indică un punct important: un nivel neoptim al uleiului de motor poate crește uzura pieselor și poate duce la o problemă tehnică gravă. De aceea, verificarea nivelului de ulei este o sarcină tehnică care trebuie efectuată în mod regulat. În articolul nostru, vă prezentăm procesul pas cu pas și oferim sfaturi utile pentru a evita greșelile comune!

De ce este important să verificați nivelul uleiului de motor?

Perioada de schimbare a uleiului din manualul mașinii este determinată de producător și este în funcție de distanță sau timp. Perioada indicată se referă la condiții optime de trafic, de la care utilizarea efectivă poate diferi semnificativ. Astfel, poate fi necesar să schimbați uleiul mai des decât este prescris. Iar in perioada dintre schimbari nu trebuie sa uitati nici sa verificati nivelul uleiului de motor. Deși majoritatea mașinilor moderne au senzori electronici, acești senzori se pot defecta fără a fi observați. În astfel de cazuri, este posibil să nu ofere o indicație exactă a nivelului uleiului. La ce ne putem aștepta când conducem cu un nivel scăzut al uleiului de motor? La următoarele:

  • Uzura crescută din cauza supraîncălzirii poate duce la zgomote ale motorului.
  • În cazul unui nivel scăzut al uleiului de motor, lubrifierea pieselor în mișcare este insuficientă, ceea ce crește uzura motorului.
  • Datorită frecării crescute, motorul se poate supraîncălzi, ceea ce poate duce la și alte probleme tehnice.
  • Un nivel scăzut al uleiului poate face motorul mai vulnerabil.
  • Un nivel scăzut de ulei contribuie la o depreciere mai rapidă și mai mare a componentelor motorului.
  • În cazuri severe, nivelurile scăzute de ulei pot duce la defecțiunea completă a motorului.

Când este necesară verificarea nivelului uleiului?

Verificarea nivelului uleiului este o sarcină tehnică care trebuie efectuată în mod regulat, indiferent de senzorii electrici. Vă recomandăm să verificați starea uleiului de motor cel puțin o dată la șase luni. Poate fi util să setați un memento automat pentru acest lucru, astfel încât să aveți garantat că nu veți uita sarcina importantă. 

Verificarea nivelului uleiului pas cu pas

1. Pregătire

Verificarea nivelului de ulei este o sarcină simplă care nu necesită cunoștințe speciale. Cu toate acestea, este important să respectați următoarele reguli pentru un rezultat de măsurare fiabil și precis:

  1. Parcați mașina pe o suprafață plană!
  2. Opriți motorul și așteptați 15-20 de minute pentru ca lichidul să se depună în carterul motorului!
  3. Evitați verificarea nivelului de ulei la mașinile care nu au fost folosite de mult timp. Acest lucru poate duce la măsurători inexacte.
  4. Pregătește o pereche de mănuși de cauciuc și o cârpă pentru următorul pas!

2. Măsurare

Măsurarea se poate face după pregătire. Urmați acești pași:

  1. Sprijiniți capota, acordând o atenție sporită siguranței!
  2. Găsiți joja, care este o tijă lungă de măsurare. Mânerul său este de obicei galben, așa că este ușor de găsit!
  3. Scoateți joja și curățați-o cu cârpa!
  4. După aceea, introduceți-l înapoi la loc la adâncimea maximă, trageți-l din nou și apoi întoarceți-l în poziție orizontală!
  5. Există două marcaje pe stick, „max” și „min”, primul este cel mai înalt și al doilea este cel mai scăzut nivel acceptabil. În cazul optim, nivelul uleiului este aproape de valoarea limită superioară.
  6. Dacă este necesar, completați motorul cu cantitatea de ulei lipsă (puteți găsi o descriere mai detaliată a acestui lucru în manualul vehiculului).

3. Completare, dacă este necesar

Dacă ați descoperit că nivelului uleiului din motor este sub marcaj, este necesară corectarea. Urmați aceste sfaturi pentru cele mai bune rezultate:

  1. În orice caz, folosiți un ulei cu proprietăți și vâscozitate adecvate pentru a restabili nivelul!
  2. Folosiți o pâlnie pentru a umple uleiul pentru a evita contaminarea accidentală a compartimentului motor.
  3. Turnați uleiul în motor în mai multe faze mici, repetați pașii descriși la punctul anterior pentru a verifica nivelul uleiului.
  4. Mulți șoferi se pun întrebarea: ce fel de ulei am nevoie în mașina mea? Căutăm răspunsul în acest articol!
  5. Dacă uleiul de motor este negru, poate indica faptul că uleiul este uzat. În acest caz, este posibil ca uleiul și filtrul să fie schimbate. Vă recomandăm să încredințați aceste sarcini unui mecanic auto profesionist.

Nivelul uleiului de transmisie poate fi verificat fără ajutorul unui specialist?

Verificarea nivelului uleiului de transmisie este o sarcină semnificativ complexă, pentru care merită să apelați la ajutorul unui specialist. 

Verificarea nivelului de ulei

Schimb profesional de ulei, în cazurile în care completarea nu este suficientă

Nu există nicio îndoială că schimburile frecvente de ulei pot prelungi durata de viață a motorului dumneavoastră.  Multe reparații costisitoare ale motorului ulterior pot fi prevenite printr-o sarcină de service pentru o sumă rezonabilă.