aprilie 25, 2024
Bază de cunoștințeService

Tabelul distanțelor de frânare: corelația dintre viteză și distanța de frânare

Tabelul distanței de frânare și calculul pas cu pas al distanței de frânare

Distanța totală de frânare este distanța parcursă între detectarea unei situații de urgență și oprirea vehiculului. Elementele sale sunt distanța de reacție, timpul de întârziere a frânării și distanța de frânare. Distanța totală de oprire poate fi afectată de mulți factori, cum ar fi calitatea anvelopelor, adâncimea benzii de rulare, abilitățile de conducere, suprafața drumului, starea tehnică generală a vehiculului (în special discurile de frână și plăcuțele de frână) sau presiunea în anvelope. Puteți afla relația dintre viteză și distanța de frânare folosind tabelul cu distanța de frânare. Aflați pașii pentru calcularea distanței de frânare din articolul nostru!

Cele mai importante concepte de bază

Înainte de a prezenta tabelul distanțelor de frânare, este important să clarificăm câteva concepte de bază! Doriți să aflați diferența dintre distanța de reacție, distanța de oprire și distanța de frânare? Cele mai importante definiții sunt rezumate mai jos.

1. Distanța de reacție

Distanța de reacție este distanța parcursă între detectarea unei situații de urgență și răspunsul șoferului la frânare. Timpul mediu de reacție este între 0,5 și 2 secunde. În general, este adevărat că persoanele cu mai multă experiență de conducere sunt capabile să reacționeze la situații de urgență într-un timp mai scurt. Timpul de reacție este cel mai rapid între 40 și 50 de ani, în timp ce timpul de răspuns este adesea mai lent pentru persoanele cu un permis de conducere recent și șoferii mai în vârstă. Distanța de reacție este afectată semnificativ de viteza mașinii. Dacă viteza este de două ori mai mare, distanța de reacție este de asemenea dublată.

2. Timp de întârziere la frânare (întârziere operațională)

Timpul de întârziere a frânării (întârzierea operațională) se referă la timpul dintre apăsarea pedalei de frână și activarea sistemului de frânare. Înainte ca sistemul de frânare să înceapă să reducă viteza, anumite componente trebuie mutate. Pe lângă viteza mare de condus, timpul de întârziere a frânării poate însemna câțiva metri distanță suplimentară de oprire.

3. Distanța de frânare

Distanța de frânare este distanța parcursă de la începutul frânării până la oprire. Cu alte cuvinte, distanța de oprire este distanța dintre apăsarea pedalei de frână și oprirea mișcării. Este important de reținut că există o relație pătratică între viteza vehiculului și distanța de oprire. Aceasta are ca rezultat dublul vitezei și de patru ori distanța de frânare.

4. Distanța de oprire

Prin distanță de oprire înțelegem suma celor trei etape prezentate mai sus, adică distanța parcursă între perceperea situației de urgență și oprirea completă.

Tabelul distanțelor de frânare

Folosind tabelul cu distanța de frânare, este ușor să determinați câtă distanță totală de frânare are o mașină de familie obișnuită. Prima coloană arată viteza, a doua distanța parcursă în timpul de reacție, apoi distanța de frânare pe suprafețe uscate și umede și în final distanța totală de frânare.

Tabelul distanțelor de frânare
Viteza (km/h)Distanța parcursă în timpul de reacție (m)Distanța de frânare pe suprafață uscată (m)Distanța de frânare pe suprafață umedă (m)Distanța totală de frânare (m)
401791326-30
5021142035-41
6025202945-54
7029274056-69
8033365269-85
9038456583-103
10042568098-122
110466797113-143

Ce poate afecta distanța de oprire?

Distanța de oprire poate fi afectată de mulți factori. Mai jos, am rezumat factorii care au cel mai mare impact asupra distanței de frânare.

1. Calitatea anvelopelor

Testele anvelopelor includ adesea o analiză comparativă a distanței de frânare a diferitelor anvelope. În general, este adevărat că utilizarea materialului, modelul și alte proprietăți tehnice ale anvelopelor premium asigură distanțe de oprire mai scurte. În timp ce anvelopele de bază pot crește distanța de oprire. Puteți alege dintr-o gamă largă de anvelope de înaltă calitate pe site-ul nostru. Ia noul tău set de anvelope din magazinul nostru online!

2. Adâncimea profilului cauciuc

Adâncimea corectă a profilului anvelopei este extrem de importantă nu numai pentru cerințele legale, ci și pentru siguranța la conducere. Adâncimea benzii de rulare a anvelopei poate afecta în mod semnificativ distanța de frânare . Într-un test, revista auto germană Auto Bild a examinat modul în care adâncimea profilului anvelopei afectează distanța de frânare. Cercetarea a dat rezultate surprinzătoare:

  • Frânând de la 120 km/h, noile anvelope au avut nevoie de maximum 60 de metri pentru a se opri.
  • În cazul minimului legal de 1,6 mm, distanța de frânare a fost mai mare de 150 de metri.
  • Acolo unde mașinile de testare au oprit cu cauciucuri noi, mașinile cu cauciucuri uzate au continuat cu o viteză de 106 km/h.
distanțelor de frânare

3. Abilități de conducere

Nu este surprinzător că abilitățile de conducere au și un efect semnificativ asupra distanței de oprire. Pentru șoferii experimentați, timpul mediu de reacție poate fi cu până la 75% mai scurt decât pentru șoferii mai puțin experimentați.

4. Suprafața drumului

Pe suprafețe acoperite cu gheață, umede și alte suprafețe cu aderență redusă, nu numai că distanța totală de oprire crește, dar și controlabilitatea mașinii scade. După ploile de vară se poate produce acvaplaning (alunecare pe apă), care poate duce chiar la un accident. Pentru a conduce în siguranță, reduceți viteza pe carosabil alunecos.

5. Starea tehnică generală a vehiculului

Știați că starea tehnică generală a vehiculului afectează distanța de oprire? Piesele de frână uzate pot crește semnificativ distanța de frânare. Printre altele, merită să luați mașina pentru o inspecție tehnică regulată .

6. Presiunea cauciucului

Potrivit unui studiu al Federației Internaționale de Automobile (Fédération Internationale de l’Automobile, FIA), 71% dintre șoferii examinați conduc cu pneuri cu presiune diferită de cea corectă . Acest lucru nu numai că duce la un consum suboptim de combustibil, dar poate, de asemenea, să mărească distanța de frânare. În toate cazurile, conduceți cu anvelope care îndeplinesc specificațiile producătorului pentru a conduce în siguranță!

7. Viteza

Datorită relației pătratice dintre viteză și distanța de oprire, se poate concluziona că:

  • La o viteză de două ori mai mare, distanța de frânare este de patru ori mai mare
  • La viteza de trei ori mai mare, distanța de oprire este de nouă ori mai mare
  • La viteza de patru ori mai mare, distanța de frânare este de șaisprezece ori mai mare

Respectați limita legală de viteză pentru a conduce fără accidente și în siguranță!

8. Sarcina și greutatea vehiculului

Sarcina și greutatea vehiculului au, de asemenea, un efect semnificativ asupra distanței totale de oprire. Cu cât greutatea mai mare crește distanța de frânare, astfel încât distanța de oprire crește atunci când transportați mai mulți pasageri și bagaje.