aprilie 27, 2024
Anvelope De varaService

De ce scârțâie frâna? Cauze posibile și soluții!

Este crucial să acordăm o atenție deosebită întreținerii sistemului de frânare. Frânele care funcționează corespunzător sunt indispensabile pentru o conducere în siguranță. Un aspect de îngrijorare frecvent asociat cu frânele este apariția sunetului de scârțâit. Dar trebuie să ne facem griji atunci când frâna scârțâie sau sunetul deranjant poate fi ignorat? În acest articol, vom prezenta în detaliu funcționarea sistemului de frânare și posibilele cauze ale scârțâitului!

Prezentare succintă a sistemului de frânare

Înainte de a prezenta posibilele cauze și soluții pentru frânele scârțâitoare, merită menționate câteva cuvinte despre funcționarea generală a sistemului de frânare. Frâna este unul dintre cele mai importante sisteme ale mașinii, având rolul de a încetini, opri și menține vehiculul în loc. Beneficiile unei frâne întreținute corespunzător sunt inestimabile:

  • reduce distanța de frânare,
  • permite manevrare precisă și sigură,
  • îmbunătățește siguranța la volan și
  • reduce semnificativ riscul de accidente.

Sistemele moderne de frânare utilizează un mecanism numit frână hidraulică, prin care presiunea exercitată de șofer asupra pedalei este transmisă prin intermediul unui sistem de presiune lichidă către componentele de frână, care încetinesc rotația roților în măsura dorită. Sistemul poate fi împărțit în trei părți: mecanismul de frânare, sistemul de transmisie și dispozitivul de control.

Care sunt pașii de la apăsarea pedalei până la oprirea mașinii? Vă vom explica!

  1. Prin apăsarea pedalei de frână, crește presiunea în cilindrul principal de frână.
  2. Prin intermediul unei rețele complexe de țevi, sistemul de frânare transmite presiunea.
  3. Cilindrul de lucru convertește presiunea în forță, ceea ce face ca placuțele de frână să se apese pe discul de frână.
  4. Aceasta începe să încetinească rotația roților.
  5. O parte din energia de frecare se transformă în energie termică, ceea ce duce la încălzirea anumitor componente ale sistemului de frânare.

De ce scârțâie frâna?

Pot exista o serie de motive în spatele unui scârțâit de frână. O defecțiune gravă a unui sistem complex și cu multe elemente poate fi, de asemenea, o explicație mai mică și mai puțin dăunătoare pentru sunetul perturbator. Am adunat cele mai frecvente cauze ale scârțâitului frânelor!

  • Defecțiunea componentelor frânei: Se poate întâmpla ca componentele frânei să funcționeze neuniform, caz în care poate apărea sunetul deranjant. O greșeală comună este aceea că plăcuța de frână nu apasă discul de frână cu aceeași forță. O altă problemă comună este că forța de frecare a plăcuțelor de frână este diferită. Contactați un specialist care va examina sistemul de frânare și va efectua reparațiile necesare.
  • Plăcuțe de frână instalate incorect: Plăcuța de frână scârțâie după înlocuire? Este posibil ca piesa nouă să nu fie compatibilă cu mașina. Înlocuirea plăcuțelor de frână acasă poate duce la complicații nedorite, așa că trebuie evitată în orice caz.
  • Plăcuțe de frână atașate incorect: plăcuțele de frână atașate incorect pot provoca un scârțâit. Evitați să înlocuiți acasă, asigurați-vă că contactați un profesionist cu experiență.
  • Corp străin între plăcuța de frână și disc: Când un corp străin se află între plăcuța de frână și disc (de exemplu, resturi metalice, pietriș, alte murdării), poate apărea zgomotul de scârțâit. În astfel de cazuri, este necesar să contactați un specialist care va inspecta sistemul de frânare.
  • Plăcuțe de frână uzate: auziți un sunet intens, înalt la frânare? Este posibil să auziți indicatorul de uzură încorporat în plăcuța de frână, indicând faptul că stratul indicator de uzură al plăcuței de frână a scăzut sub un nivel sigur. În acest caz, plăcuțele trebuiesc înlocuite.
  • Plăcuțe de frână și/sau etriere slăbite: plăcuțele și/sau etrierele de frână slăbite pot provoca scârțâituri enervante. Reglarea plăcuțelor și șeii necesită echipamente și expertiză speciale, așa că acest lucru este posibil doar într-un centru de service.
  • Disc de frână murdar: Murdăria depusă pe discul de frână poate provoca un scârțâit. Din fericire, îndepărtarea sa nu este doar rapidă, ci și ieftină.
  • Frâne cu tambur ruginite, corodate: Rugina și coroziunea frânelor cu tambur pot duce la scârțâit. În astfel de cazuri, este de obicei necesară înlocuirea frânei cu tambur.
  • Disc vechi, plăcuță nouă: Se poate întâmpla ca frâna care scârțâie să provină din incompatibilitatea plăcuțelor noi și a discurilor uzate. În acest caz, merită și înlocuirea discurilor.
  • Disc de frână fixat necorespunzător: Observați un scârțâit neplăcut după schimbarea discului de frână? Este posibil ca discul să nu fi fost instalat corect. În orice caz, încredințați înlocuirea unui mecanic cu experiență.
  • Plăcuțe de frână murdare: Murdăria de pe plăcuțele de frână poate provoca, de asemenea, scârțâit. Îndepărtarea profesională a acesteia este rapidă și rentabilă.
  • Cementitul pe plăcuțele de frână din cauza supraîncălzirii: Cementitul, sau sedimentul dur, așa cum este și cunoscut, poate apărea pe plăcuțele de frână din cauza supraîncălzirii.

Când merită să duceți mașina la centrul de service în caz de scârțâit de frâne?

Din lista de mai sus, este clar că pot exista multe motive în spatele sunetului deranjant. Astfel, dacă frâna scârțâie, cel mai bun lucru de făcut este să vizitați un atelier specializat. Dacă ignorați scârțâiturile sau zăngăniturile, chiar și micile greșeli pot duce la probleme tehnice grave și costisitoare.

nyikorgó fék

Întrebări și răspunsuri frecvente

Frâna scârțâie în timpul conducerii. Ce să fac?

Dacă frâna scârțâie în timpul conducerii, de obicei indică că plăcuțele de frână sunt uzate. În astfel de cazuri, merită să duceți mașina la un centru de service cât mai curând posibil.

Ce înseamnă dacă frâna scârțâie la frânare?

Frâna scârțâie la frânare? Acest lucru se poate datora oricăruia dintre motivele enumerate mai sus. Pentru a scăpa de sunetul neplăcut, merită să vizitați un specialist cu problema.

Frâna scârțâie la viraj. Este necesar să mergeți cu mașina la service?

Există mai multe explicații posibile pentru scârțâitul frânei la viraj. Deoarece este necesară o inspecție profesională pentru a identifica cauza exactă, merită să duceți mașina la un service.

Este periculoasă o frână din spate care scârțâie?

Un scârțâit de frână din spate poate indica o problemă tehnică gravă. Pentru a elimina zgomotul și a remedia eventuala defecțiune, duceți mașina la un centru de service cât mai curând posibil.